Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verden sørger over Astrid Lindgren

Aviser i mange land hyller Pippi Langstrømpes, Ronja Røverdatters og Emil i Lönnebergets mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva betydde Astrid Lindgren for deg? Send din siste hilsen!

I de fleste nekrologene ble Pippi trukket fram som den store opprøreren, barnet som nektet å godta at de voksne skal bestemme. Rebellen Pippi bryter med de fleste utlendingers bilde av det autoritetstro Sverige, der Lindgren ikke var fin nok til å få Nobels litteraturpris.

- I alle sine romaner, der barna ofte framstår som konger oppdratt til uten grenser å få drømme sine egne drømmer, gjenskapte Astrid Lindgren barndommen. Hun kunne gi liv til såvel smertelige som fantastiske opplevelser, skrev Paris-avisen Liberation.

Tilværelsen

Høyt ansette Le Monde valgte å la Astrid Lindgren tale for seg selv: -Min hensikt har vært å forandre mentaliteten, for å vise hvilken kraft som fins i en oppdragelse der barna garanteres en selvstendighet til å forsone seg med tilværelsen slik den nå en gang er, sa hun en gang.

Britiske Guardian siterte også fra et intervju: -Jeg har ikke noe imot å dø, det skal jeg gladelig gjøre. Men jeg har ikke tid akkurat nå, jeg må rydde i huset først, fortalte hun ifølge den liberale London-avisen.

- Best kommer hun til å bli husket for rødhårede, opprørske Pippi, den sterkeste jenta i verden, som dukket opp midt på 1940-tallet. Hun var en revolusjonerende figur, som gikk i spissen for en ny og rampete stil i barnebøkerne, skrev The Guardian. Avisen tilføyde at Astrid Lindgrens bøker for lengst er en del av Sveriges kulturarv.

Toppet

Det spanske nyhetsbyrået EFE hadde Lindgrens død som hovedoppslag på sin nettside, under tittelen «Pippi Langstrømpe har mistet sin mamma». I en lang artikkel het det at Astrid Lindgren ofte ble nevnt som kandidat til Nobelprisen, «men hun higet ikke etter noen slik ære, smittet som hun var av Pippi Langstrømpes lite autoritære stil».

EFE sammenliknet Pippi med dagens Harry Potter-fenomen, og skrev at ingen av dem trengte å selge seg til Hollywood for å nå fram til barn verden over. -Pippi Calzaslargas, jenta med de magiske kreftene som utfordret voksenverdenen, ble et frihetssymbol for millioner av barn, fastslo det spanske byrået.

New York Times roste Astrid Lindgren for å ha viet sitt liv til kampen for ensomme og tilsidesatte barn. Argentinske La Nacion påpekte at Pippi er den rake motsetning til barn slik foreldre og lærere flest ønsker dem - det er derfor barna selv elsker henne.

(NTB-TT)

TENTE LYS: Mange hundre sørgende møtte opp utenfor Astrid Lindgrens leilighet i Stockholm.
Hele Norges coronakart