DEBATT

Debatt: Forskning

Verden trenger åpen forskning

Mye av den fremste forskningen som finnes i verden er finansiert av skattepenger, men likevel ikke offentlig tilgjengelig.

KUNNSKAP MÅ DELES: - Kunnskap er makt, og den kunnskapen det offentlige betaler for skal tilfalle oss alle, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i dette innlegget. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
KUNNSKAP MÅ DELES: - Kunnskap er makt, og den kunnskapen det offentlige betaler for skal tilfalle oss alle, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i dette innlegget. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forrige uke gransket verden sin globale innsats for en bærekraftig utvikling. Jeg deltok i New York, og utgangspunktet for møtet var alvorlig. Vi er ikke er i rute for å nå de 17 bærekraftsmålene. FNs klimapanel og FNs naturpanel kommer også med dystre budskap. De fleste av verdens ledere og fagfolk er enige om at handling er nødvendig.

I arbeidet vi har foran oss i klimakampen og for å redusere ulikhet er det få lavthengende frukter. Forskning og utvikling er viktige deler av svaret på hvordan bærekraftsmålene skal nås. For meg viser dette med all tydelighet at gode universiteter og høgskoler er avgjørende for den globale samfunnsutviklingen. I tillegg viser det hvor viktig det er at resultatene av forskning er tilgjengelig for alle.

Da er det to ting som bekymrer meg. Det ene er at kunnskapen særlig om klimaendringene møtes med skepsis i deler av befolkningen, og at forskningens troverdighet trekkes i tvil.

Det andre er at mange som har vilje til å bidra med løsninger, ikke har tilgang til den kunnskapen som trengs. Derfor må kunnskapen tilgjengliggjøres. Den må popularises, og formidles på en forståelig måte. Og derfor er det uholdbart at en skattkiste av offentlig betalt forskning ligger utilgjengelig bak dyre betalingsmurer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer