I BESTE FALL EN MISFORSTÅELSE:  For rundt en uke siden sa Jonas Gahr Støre, i et intervju i Dagens Næringsliv, at vi burde ha en ambisjon om et «høyt og stabilt utvinningsnivå av olje og gass». Dette er i beste fall en misforståelse av hvilke utfordringer verden står overfor, skriver Changemaker.  Foto:Thomas Rasmus Skaug
I BESTE FALL EN MISFORSTÅELSE: For rundt en uke siden sa Jonas Gahr Støre, i et intervju i Dagens Næringsliv, at vi burde ha en ambisjon om et «høyt og stabilt utvinningsnivå av olje og gass». Dette er i beste fall en misforståelse av hvilke utfordringer verden står overfor, skriver Changemaker. Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer

Verden trenger ledere, ikke olje

Høy aktivitet på norsk sokkel gir mer penger i kassa og fortsatt full fest i økonomien, men det er de virkelige lederne som tør å snakke om dagen derpå.

Meninger

Både Jensen og Gahr Støre tar grundig feil i sine visjoner for Norge. Verden trenger energi, men dette skal ikke dekkes av norsk olje og gass.

«Verden trenger hver dråpe av den oljen Norge råder over!» sa Frp-leder, Siv Jensen, på mandagens partilederforedrag på Litteraturhuset i Oslo. Uken før kom liknende toner fra Ap-leder Jonas Gahr Støre, da han i et intervju i Dagens Næringsliv sa at vi burde ha en ambisjon om et «høyt og stabilt utvinningsnivå av olje og gass».

Dette er i beste fall en misforståelse av hvilke utfordringer verden står overfor.

Det verden trenger er å la 2/3 av reservene av kull, olje og gass ligge under bakken, for å unngå høyere oppvarming enn 2 grader. Norge kan med andre ord ikke forvente å fortsette å pumpe til det er tomt.

Det verdens fattigste trenger er en varig og sikker tilgang på energi. Noe av dette vil være kull, olje og gass, men det er både naivt og visjonsløst å basere seg på at fortidens petroleumsindustri skal dekke etterspørselen. Tvert imot har vi et ansvar for - og enorme muligheter til - å utvikle teknologier som leverer billig energi basert på fornybare kilder.

Det Norge trenger er en politikk som tar innover seg disse faktumene. Petroleumsproduksjonen skal ned. Arbeidsplassene må vris over til framtidens teknologier. En slik omstilling kommer ikke ved å følge de samme sporene vi har tråkket gjennom flere tiår. Det er en ekspedisjon som krever innsats.

Det verden derfor trenger er ledere som tør å tenke lenger enn neste statsbudsjett. Høy aktivitet på norsk sokkel gir mer penger i kassa og fortsatt full fest i økonomien. Det er de virkelige lederne som tør å snakke om dagen derpå.