Verden vil bedras

Går en skøyteløper fortere på skøyter etter å ha gjennomgått et kurs i kommunikasjon? Kan en familie eller en bedrift lære noe nytt om sine liv av olympiamester Johann Olav Koss? Johann Olav Koss og psykologene Bente Marie Ihlen og Heidi Ihlen roper et rungende ja i «Effekt» - en bok om kommunikasjon og teambygging.

Har du noen gang lurt på hvorfor Christina Onassis begikk selvmord? spør Ihlen, Ihlen og Koss. Christina Onassis hadde rett og slett «et bedritent fokus». Hennes mestringsfokus var for lavt. Hun hadde ikke lært «å kose seg med det hun hadde» (og hun som hadde både lystyacht og playboy-mann! La dette være en lærepenge for oss alle).

Johann Olav Koss forteller dessuten om den dagen i Calgary i 1990 hvor han også hadde et bedritent mestringsfokus og gikk glipp av verdensrekorden på 5000 meter. At sånt kan skje selv den beste blant oss, sprer trøst og håp i en adventstid. «Alle kan ikke bli verdensmestere, men vi kan bli vinnere på hvert vårt område,» er det glade budskap.

Kompetent

Og hvordan blir vi det? Psykologene Bente Marie Ihlen og Heidi Ihlen har funnet ut at vi alle er en del av et team . Det å være en del av et team betyr at det vi gjør har en effekt på andre mennesker.

Vi har alle en aksje i det som skjer rundt oss, og det gjelder å ta ansvar for vår aksje hvis vi skal få fullt utbytte av investeringen. Sagt på den gammeldagse, mindre markedstilpassede måten har psykologene Ihlen & Ihlen oppdaget at det er viktig å forholde seg til andre mennesker. Det legges, ikke uventet, også stor vekt på å ha kontakt med magen. Magen vår kommuniserer nemlig på et metanivå i forhold til saksnivået, og Ihlen & Ihlen har plassert et telleverk i magene våre som teller alle avvisninger vi har opplevd helt fra fødselen. OBS OBS: Vi må ikke gå rundt og dra på for mye dritt i telleverket vårt. «Det koster å holde en undertrykt mage undertrykt! Det koster liv!» Frihet for magen, altså, men under ansvar.

Man kan selvsagt ikke selge et gammelt budskap uten en ny innpakning, og det interessante i «Effekt» er språket. Den gamle terapeutiske sannheten «veien blir til mens du går», duger ikke lenger. Nå heter det: Prosessen produserer målet. Man må antakeligvis være en del av næringslivet eller idrettsmiljøet for å få det fulle utbytte av setninger av denne typen: «Du lykkes noen ganger i å gi en aksept som sitter godt slik at du får gitt en kritikk (resultat). Mens du trener på å gjøre din kollega kompetent, oppnår du en god kommunikasjon (målet).»

Ros

Det å gjøre andre mennesker kompetente vil si å rose dem. Kunsten å gi effektiv ros er viet stor plass, og Johann Olav Koss forteller om den dramatiske hendelsen på Toppidrettssenteret da han sto på sklibrettet i treningsrommet med mormorens ullsokker strukket på utsiden av skoene for å få bedre gli. Johann var misfornøyd og frustrert, en «vulkan i sokker» som han uttrykker det. Så kommer hans venn Ådne Søndrål bort til ham og gir ham feil type ros! Man kan jo selv tenke seg hvilke skjebnesvangre konsekvenser dette kunne fått for skøytelandslaget og dermed for hele det norske folk hvis Koss og Søndrål ikke hadde hatt psykologene Ihlen & Ihlen i ryggen.

Verden vil bedras, og forfatternes kursopplegg kalles Personlig Effekt-Trening (PET). I bokform koster det deg tross alt ikke mer enn 249 kroner. Hva PET koster skøytelandslaget og næringslivet tør jeg ikke tenke på.

Bare tanken ville røpe mitt bedritne fokus.