Verdens 100 beste TV-programmer?

Time Magazine har talt. Nå er det din tur.

(Dagbladet.no): Forrige uke publiserte velrenommerteTime Magazine sin liste over de hundre beste TV-programmene noensinne.Tidligere har bladet gjort det samme med filmer, plater og engelskspråklige romaner fra 1923 fram til i dag.

For å ta det aller, aller, aller beste med hele kåringa først: Alle de hundre programmene ligger ute med en kort tekst og videosmakebit, med andre ord nok moro til å holde deg aktivisert en hel dag. 

For eksempel ble klippet med den seksuelt ladede kjeklinga mellom Bruce Willis (i sin beste alder) og Cybill Sheperd (rett etter sin), et så hyggelig gjensyn med «Moonlighting» – eller «Bøllen og blondinen», som serien het på godt norsk – at DVD-boks allerede er på vei hjem til meg i posten. 

TIME MAGAZINES lister er ikke rangerte. Siden denne utvelgelsen ser ut til å være arbeidet til én eneste mann, bladets faste TV-kritiker James Poniewozik, er det kanskje like greit: Å både finne, velge og sette programmene i prioritert rekkefølge ville vært enormt tidkrevende.

Likevel, med så mange som hundre titler på lista hadde det vært greit med en pekepinn på hva som settes aller høyest. Eller, eventuelt, lavest. Roseanne Barrs situasjonskomedie «Roseanne» er med, den var blant de aller mest populære seriene på amerikansk TV på sent 1980- og tidlig 1990-tall, men er den like bra som for eksempel «Arrested Development», eller «M*A*S*H» for den saks skyld?

Det kanskje mest spesielle med lista er at den rommer alle typer programmer. Her er det funnet plass til talkshows, gameshows, aktualitetsmagasiner, komedier og tunge drama. Høy- og lavkultur, like mye verdt. At «The Oprah Winfrey Show» – med sin lettbeinte og samtidig klisjétunge selvhjelpsfilosofi – har blitt en institusjon verden over er det ingen tvil om, men hvordan sammenligner man egentlig to så ulike produksjoner som «The Sopranos» og «60 Minutes»?

ALT DETTE BLIR imidlertid bare småplukk i møte med spørsmålet «Hva er med?». Og, kanskje enda viktigere, «Hva er ikke med?». Kommentarene er allerede mange, og handler selvsagt mest om det siste.

- Er ikke «Frasier», til tross for at den er en spinoff, egentlig en jevnt over bedre serie enn «Cheers», vil en leser vite.

PÅ LISTA: «Arrested Development» er en av seriene som er funnet verdig en plass på Times liste over de hundre beste TV-programmene. Foto: FOX
PÅ LISTA: «Arrested Development» er en av seriene som er funnet verdig en plass på Times liste over de hundre beste TV-programmene. Foto: FOX Vis mer

- Den er tross alt den eneste komiserien som har vunnet Emmy-prisen fem ganger, påpeker en annen.

- Burde ikke «Veronica Mars» ha blitt prioritert framfor «Felicity», lurer flere andre på.

Smaken er som baken, det har vi alle hørt før, gjentatt inntil det kjedsommelige. Men noen forbigåelser kan man bare ikke la stå uimotsagt. Selv har jeg bare en kraftig innvending, og den deler jeg tydeligvis med mange av det amerikanske magasinets lesere.

Smaken er som baken, det har vi alle hørt før, gjentatt inntil det kjedsommelige. Men noen forbigåelser kan man bare ikke la stå uimotsagt. Selv har jeg bare en kraftig innvending, og den deler jeg tydeligvis med mange av det amerikanske magasinets lesere.

- Hva med «Dynastiet»?!

Både «Dallas» og parodien «Soap» er funnet verdige, og det kan jo hende at det såkalte dynestyret var viktigere her i Norge enn i opphavslandet USA, siden vi på den tida bare hadde én kanal og én såpeserie. Men kom igjen da, Blake, Krystle og Alexis og alle intrigene, ærlig talt!

OM UTVELGELSEN forteller Poniewozik at det er hans liste og den er derfor uunngåelig subjektiv, men han påpeker at den ikke bare handler om ham selv. I tillegg til magefølelse har han nemlig lagt flere estetiske vurderinger til grunn:

- Viktig: stemme, originalitet, ide, stil og innflytelse. Ikke så viktig: sosial bevissthet, moralske verdier, oppdragende innhold. Jeg håper oppriktig at ingen over fem ser på TV for å forbedre seg selv, sier han.

Hør, hør. Poniewozik opplyser dessuten at der samme gjengen har stått bak to eller flere TV-programmer, har han sett seg nødt til å velge bare ett av dem. Det forklarer altså hvorfor ikke både «Cheers» og «Frasier» er på lista. Videre har han bare tatt programmer med premiere før 2006 med i betraktningen, dermed utgikk altså «Heroes», «Dexter» og «Big Love», for å ta noen eksempler. Eller, som han selv beklager:

- Unnskyld, «Friday Night Lights».

LISTER SKAL først og fremst skape debatt, ikke komme med den endelige og universelle sannheten. Men med unntak av at «Dynastiet» mangler, må jeg egentlig si meg fornøyd med Poniewoziks arbeid. Mest fordi min seriefavoritt gjennom alle tider, Paul Feig og Judd Apatows («The 40 Year-Old Virgin», «Knocked Up») fantastisk observerte, såre og komiske high school-drama «Freaks & Geeks», har fått plass, selv om den bare fikk gå i én sesong.

Nok om meg, hva synes du?

AV OG FOR DE SOM ELSKER TV: Birgitte Mandelid kommenterer TV hver eneste uke på Dagbladet.no.