Verdens beste aprilspøk feirer 50 år

Her er videoen som endret kunnskapen om spagetti.

(Dagbladet.no): Vi reiser oss i ærbødighet, tar på løsnese og skåler for dagens 50-årsjubilant.

1. april 1957 serverte det ærverdige og verdensomspennende britiske kringkastingsselskapet BBC et innslag som skapte diskusjoner over hele Europa.

Nettstedet museumofhoaxes har kåret historien om den sveitsiske spagettihøsten til tidenes beste 1. april-spøk.

BBC kunne fortelle seere over hele Europa om at rekordtidlig vår og -blomstring på spagettitrærne ga håp om rekordavlinger av den hjemmedyrkede spagettien fra grenseområdet mellom Sveits og Italia.

Men mye kunne skje før hele Europa kunne glede seg til høsten.

Skummel bille

Den fryktede spagetti-billen herjet i Sveits med fare for at det kunne bli en annen smak på høstens sveitsiske delikatessen - hvis spagettitrærne i det hele tatt overlevde billeangrepene.

BBCs reportasjeteam oppsøkte de store spagettiområdene i alpelandet, og kunne delvis berolige i samme reportasje.

TV-bildene viste at spagettien var i god vekst i spagetti-trærne på tross av den skumle billen.

I tillegg var det om å gjøre å unngå nattefrost før innhøsting.

- Du er dum nok

Det var kameramannen Charles de Jaeger som kom med ideen til 1. april-reportasjen. Han tok sin gamle barneskolelærer på ordet.

Lenge før begrepet mobbing var kjent i skolestuene i Wien, der han vokste opp, tok læreren et kraftig oppgjør med unge Charles.

- Du er så dum at du tror spagetti vokser på trær, utbrøt læreren en dag han syntes unge Charles var ekstra håpløs. Og noen tiår seinere tok ikke-fullt-så-unge Charles de Jaeger sin læremester på ordet.

I dag - på selve 50 års dagen - er det ikke tvil om hva som er den store snakksaken i BBC. Og BBC er et stort mediehus. Dagbladet.no fikk napp direkte.

Vi ringte sentralbordet til hovedkontoret i London for å klarere rettighetene til den legendariske 1. april-reportasjen. En hyggelig herre på sentralbordet serverte sin personlige 50 års historie på direkten.

- Jeg husker det som det var i går. Alle snakket om spagettibille-trusselen i Sveits. Jeg var liten gutt og mor jobbet på - ja, en spagettifabrikk. Jeg husker hvor desillusjonert hun var fordi BBC hadde avslørt at hun egentlig lagde kunstig spagetti på jobben. Den ekte vokste jo på trær i Sveits.

Fotografen og BBCs ankermann Richard Dimberly fikk hjelp av entusiastiske jenter i Castiglione utenfor Lugano med å henge opp nykokt spaghetti i laurbærtrær.

På slutten av den dramatiske reportasjen ønsket ankermannen seerne godt natt «på denne første dagen i april». Men de fleste merket seg ikke med datoen.

BBC-sjefen gikk fem på

Blant dem var selveste kringkastingssjefen i BBC, Sir Ian Jacob. Han hadde ikke fått beskjed om aprilspøken på forhånd, og han og kona måtte slå opp i leksikon.

- Det verste var at ordet spagetti ikke en gang finnes i Encyclopaedia Britannica, kunne sjefen fortelle fotografen dagen derpå.

Sentralbordet i BBC glødet etter den dramatiske spagettireportasjen fra Sveits. En seer i Bristol klagde over uetterrettelig landbruksreportasje. Spagetti gror horisonalt og henger ikke vertikalt, slik bildene viste, måtte vite

De fleste telefonene kom fra fortvilte familiefedre som ville vite hvordan de kunne bevise for resten av familien at spagetti vokser på trær.

Slik basiskunnskap var det fars oppgave å komme med i 1957.

Noen av innringerne ønsket også informasjon om hvordan de kunne skaffe seg sine egne spagettitrær. Disse fikk til svar fra BBC at de måtte plante en tråd spagetti i tomatsaus og håpe på det beste.

Fotografen med den geniale ideen bekreftet hypotesen om at en spøk forlenger livet. Han var nesten 90 år da han døde i 2000.

Den legendariske spagettireportasjen var filmet i sort-hvitt. Det var før farge-tv var kommet særlig lenger enn til forskningsstadiet.

Den svenske farge-tv strømpen

En historie fra farge-tvs barndom er eneste aprilspøk fra Skandinavia som har kommet på tidene 10-på-topp liste. Aftonbladets 1. april-spøk fra 1962 har en sterk tredjeplass.

En av de tekniske sjefene i Sveriges Televisjon kunne fortelle avisas lesere at måten å skaffe seg fargebilder på var å trekke en spesielle nylonstrømpe over det gamle sort-hvitt apparatet. De som hadde betalt lisensen kunne bare møte opp og hente spesialstrømpen.

Og gjett om det sto noen hundre svensker i kø.

MOT REKORDHØST: Rekordtidlig blomstring i spagetti-trærne i Sveits ga utsikter om rekordhøst for hjemmegrodd spagetti, kunne BBC fortelle sine TV-seere 1. april 1957. Men bakom truet spagetti-billene og nattfrosten.