FULL KONTROLL: Maaemo-gründer og kjøkkensjef Esben Holmboe-Bang har stålkontroll på arbeidsplassen. Stokken er med ham en stund til etter beinbruddet han pådro seg for en tid tilbake. Stålviljen og pågangsmotet er derimot laget av hardere stoff. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
FULL KONTROLL: Maaemo-gründer og kjøkkensjef Esben Holmboe-Bang har stålkontroll på arbeidsplassen. Stokken er med ham en stund til etter beinbruddet han pådro seg for en tid tilbake. Stålviljen og pågangsmotet er derimot laget av hardere stoff. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer

Verdens beste kokker har sett gode venner gå til grunne fordi de ikke tålte presset

Nå forteller de om livet med tre Michelin-stjerner - og gir råd til ny norsk kollega.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Esben Holmboe-Bang lener vekten av kroppen mot en spaserstokk idet han beveger seg gjennom det hektiske hjertet av Maaemo. Sjømannstatoverte armer hjelper til med balansen i det kjøkkenadmiralen beveger seg forbi troppene og brøler ut:

- Går det bra?

- JA, roper det samstemte kokkelaget.

Disiplinen er knallhard, men har du ambisjoner om å opprettholde tre stjerner i Michelin-guiden er kustus et absolutt minimumskrav.

Hva venter dem?

- For å opprettholde nivået på kokkekunsten over tid, trenger du solide nerver, sier Paul Bocuse til Dagbladet.

Han anses som gudfaren til moderne fransk kokkekunst, og har gitt navn til kokkenes eget VM - «Bocuse d'Or». 90-åringen gir ytterst sjelden intervjuer. Nå har han likevel gått med på å svare på noen spørsmål. Forrige onsdag ble det nemlig skrevet norsk kulinarisk historie. Da fikk restaurant Maaemo i Bjørvika i Oslo, som første norske restaurant noen sinne, tildelt restaurantverdenens gjeveste utmerkelse: Michelin-stjerne nummer tre.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn