Verdens beste låter

Verdens angivelig 1001 beste låter er kåret. Sjekk vinner'n.

U2-låta «One» fra albumet «Achtung Baby» (1990) har blitt kåret til «verdens beste låt noensinne», av musikkmagasinet Q. Og det til tross for at låta aldri ble blant bandets største hits.

Det toneangivende musikkbladet har kåret hva de mener er musikkhistoriens 1001 beste låter. U2 har i tillegg til «One» fått med ytterligere sju av låtene sine på den gjeve lista. Men det er likevel Radiohead som har fått flest med blant de 1001, med ni låter, skriver itv.com.

Den legendariske hitfabrikken The Beatles fikk åtte låter med på lista, og høyeste enkeltplassering ble nummer fire, med «A Day In The Life».

Paul McCartney må imidlertid se seg grundig slått av avdøde eks-beatle John Lennon. McCartney fikk bare én «solokarrierelåt» («Jet» med bandet Wings) med blant de 1001, mens Lennon fikk åtte av sine sololåter med på lista.

Listas ti på topp domineres slett ikke av bare gamle støvete travere, som slike kritikerlister så ofte gjør. Eminem og Destiny's Child er de ferskeste artistene som har karret seg med på topp 10-lista, som for øvrig ser slik ut:

Topp ti av Q's 1001 beste låter noensinne:

1. One - U2

2. I Say A Little Prayer - Aretha Franklin

3. Smells Like Teen Spirit - Nirvana

4. A Day In The Life - The Beatles

5. In The Ghetto - Elvis Presley

6. My Name Is - Eminem

7. Creep - Radiohead

8. Independent Women Part 1 - Destiny's Child

9. Live Forever - Oasis

10. River Deep Mountain High - Ike and Tina Turner

Kåringen er foretatt av Qs journalister og kritikere, samt en rekke inviterte kjente musikere.

<B>SKJØNTE DET:</B>- Da vi ga låta navn visste vi at den en gang måtte bli nummer 1 i et eller annet, sier gitarist The Edge (til venstre) i U2, i en kommentar til kåringen, her sammen med vokalist Bono.<br>Foto: SCANPIX
<B>ÅTTE LÅTER MED: </B>The Beatles fikk åtte låter med blant de 1001 låtene, samme antall som U2.<br>Foto: SCANPIX