Elias Holmen Sørensen om Kjersti Holmen:

- Verdens beste mamma

Olsenbanden-aktuelle Elias Holmen Sørensen (35) har særlig videreført én av mamma Kjersti Holmens egenskaper etter hennes død. - Sjokkerte meg at folk ikke sa det, sier 35-åringen til Dagbladet.

OLSENBANDEN-KJELL: Elias Holmen Sørensen debuterer som Kjell Jensen i den nye «Olsenbanden - Siste skrik!». Foto: Nina Hansen
OLSENBANDEN-KJELL: Elias Holmen Sørensen debuterer som Kjell Jensen i den nye «Olsenbanden - Siste skrik!». Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

Da Elias Holmen Sørensen (35) så at han hadde ubesvarte anrop fra Olsenbanden-regissør Hallvard Bræin, skjønte skuespilleren umiddelbart hvilken audition han var ønsket til.

- Jeg har faktisk blitt kalt Kjell oppigjennom, og jeg kjenner meg jo igjen i det, sier 35-åringen til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Jeg kan være litt nervøs selv, og stakkars mann … Kjell blir jo dratt med på mye greier. Du vet, slike påfunn som starter sånn: «Ååå, kult!», men så skjønner du ganske fort at du har tatt vann over hodet, forklarer han.

En egen Egon

Han mimrer tilbake til da han satt fast nedi ei elv i et juv, samt den gangen han kom i skade for å briste halebeinet på et «big jump» med snowboard. Og det finnes flere liknende historier. Den gang hadde han sin egen Egon Olsen i livet.

IKONISKE: Arve Opsahl, Carsten Byhring og Sverre Holm ble ikoniske i rollene som kjeltringtrioen Egon Olsen, Kjell Jensen og Benny Fransen. Foto: Leif Høel / Dagbladet
IKONISKE: Arve Opsahl, Carsten Byhring og Sverre Holm ble ikoniske i rollene som kjeltringtrioen Egon Olsen, Kjell Jensen og Benny Fransen. Foto: Leif Høel / Dagbladet Vis mer

- Alt var fetteren min sin fortjeneste. Han fikk meg ofte til å gjøre dumme, dumme ting, sier Holmen Sørensen og humrer før han strekker seg etter kaffekoppen.

Han møter Dagbladet på Aker Brygge. Ikke fordi han foretrekker det nødvendigvis, men fordi det er praktisk. Han må rekke Nesoddbåten etterpå.

Fredag kveld er det festpremiere på «Olsenbanden - Siste skrik!» ved Colosseum kino i Oslo. Om nøyaktig én uke rulles filmen ut på kinolerreter landet over.

53 år etter at Egon Olsen, Benny Fransen og Kjell Jensen - den gang Arve Opsahl, Sverre Holm og Carsten Byhring - forsøkte seg på sitt første kupp på et museum i hovedstaden, har trioen planlagt museums-brekk igjen.

- Jeg ble nervøs

Denne gangen innehar Anders Baasmo (46), John Carew (42) og Holmen Sørensen hovedrollene, og som tittelen tilsier, er målet det nye Munch-museets uvurderlige «Skrik».

Holmen Sørensen innrømmer at det fulgte en god dose ærefrykt med på kjøpet da han fikk rollen.

- Jeg ble nervøs med én gang. Det er store sko å … ikke fylle, men låne, sier han.

NYE OLSENBANDEN: Elias Holmen Sørensen, John Carew og Anders Baasmo har rollene som Kjell Jensen, Benny Fransen og Egon Olsen i «Olsenbanden - Siste skrik!». Foto: Agnete Brun / NTB
NYE OLSENBANDEN: Elias Holmen Sørensen, John Carew og Anders Baasmo har rollene som Kjell Jensen, Benny Fransen og Egon Olsen i «Olsenbanden - Siste skrik!». Foto: Agnete Brun / NTB Vis mer

- Det er veldig mange som har et forhold til Olsenbanden, meg selv inkludert, så vi var ganske strenge på at vi ikke skal kopiere den gamle versjonen. Vi måtte lage vår egen. Klart det er gøy om man kjenner igjen noe, men det kan ikke være prikk likt, forklarer 35-åringen.

Etter at han ble utdannet ved Statens Teaterhøgskole i 2013 har Holmen Sørensen jobbet ved en rekke norske teatre og er for tiden tilknyttet Nationaltheatret i Oslo. Han hadde sist film-hovedrolle som Asbjørnsen og Moe-karakteren Pål i «Askeladden»-filmene. I fjor var han også aktuell med Netflix-serien «Post Mortem: Ingen dør på Skarnes».

I «ASKELADDEN»: Holmen Sørensen spilte Espen Askeladds bror Pål i de to spillefilmene fra 2017 og 2019. Her sammen med skuespillerkollega Alexandra Gjerpen. Foto: Maipo Film AS / Nordisk Film
I «ASKELADDEN»: Holmen Sørensen spilte Espen Askeladds bror Pål i de to spillefilmene fra 2017 og 2019. Her sammen med skuespillerkollega Alexandra Gjerpen. Foto: Maipo Film AS / Nordisk Film Vis mer

«Taima og tilrettelagt»

Skuespilleren er for tiden i pappapermisjon, etter at minstemann kom til verden på tampen av året i fjor. Han meldte sin ankomst like etter at innspillingen av Olsenbanden var over: «Taima og tilrettelagt», som Egon ville sagt.

Han og kona Andrea Sand Gustavson (31) er nå foreldre til to - storesøster på fem og et halvt og lillebror på ni måneder.

Oslo er blitt en moderne by, men Egon, Benny og Kjell er stadig på jakt etter det store kuppet som skal gjøre dem til millionærer. På kino 2. september. Video: Nordisk film Vis mer

35-åringen sammenlikner familiesituasjonen de har nå med den han selv vokste opp i. Holmen Sørensen er nemlig sønn av skuespillerne Kjersti Holmen og Reidar Sørensen, og barndommen var preget av foreldrenes hektiske yrkeshverdag.

- Jada, jeg var mye på teateret. Enten jeg satt i sminken og så på, eller dingla med beina i skuespillerfoajeen. Jeg var også med og reiste rundt noen ganger. Jeg tror jeg så pappa spille Peer Gynt i Fjæreheia i Grimstad 20 til 30 ganger i løpet av noen år. Jeg er fortsatt av den oppfatning at Peer Gynt er såpass bra at jeg blir ikke lei, bedyrer han.

- Også hadde vi noen barnevakter oppigjennom, legger han til.

SKUESPILLERFAMILIE: Halvbror Kim Sørensen, mamma Kjersti, halvsøster og kostymedesigner Rebekka Sørensen, far Reidar Sørensen og lillebror Isak Holmen Sørensen sammen med Elias på Peer Gynt-premiere i 1999. Foto: Aller Media
SKUESPILLERFAMILIE: Halvbror Kim Sørensen, mamma Kjersti, halvsøster og kostymedesigner Rebekka Sørensen, far Reidar Sørensen og lillebror Isak Holmen Sørensen sammen med Elias på Peer Gynt-premiere i 1999. Foto: Aller Media Vis mer

En skuespillerfamilie

Da han og Andrea skjønte at det skulle bli dem, tok de en prat om hvordan de skulle løse kabalen.

- «Vi blir visst en sånn familie», sa vi. Så vi var enige om det på forhånd, men det betyr ikke at det er kjempelett hver gang, innrømmer Holmen Sørensen.

- Har du alltid villet bli skuespiller?

- Ja, jeg tror det. Når du vokser opp i en skuespillerfamilie, og alle rundt deg er det, så virker ikke yrkesvalget som en ekstremt uoppnåelig drøm, som jeg vet det er for mange.

I tillegg til foreldrene og morens samboer fra 2003, Sverre Anker Ousdal, er også brødrene Isak Holmen Sørensen og Kim Sørensen skuespillere.

Han er usikker på hvor begeistret foreldrene var for at alle barna fulgte i deres fotspor, men yrkesvalget har de helt og holdent stått for selv.

- De sa aldri «Stopp!», eller «Du ikke bli skuespiller», men de pushet oss heller aldri til å bli det. Jeg tror jeg skal følge deres eksempel for mine barn, men dattera mi er så lik mamma, så … Hun har det lille «ekstra», på en måte, sier Holmen Sørensen akkompagnert av et lunt smil.

VALGTE SELV: Å bli skuespiller var helt og holdent Elias' eget valg. Foreldrene verken pushet eller frarådet å gå i deres fotspor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VALGTE SELV: Å bli skuespiller var helt og holdent Elias' eget valg. Foreldrene verken pushet eller frarådet å gå i deres fotspor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Å miste en forelder er tungt

Den 26. september er det ett år siden mamma Kjersti døde. Den kritikerroste skuespilleren sovnet inn på Økernhjemmet i Oslo etter lang tids sykdom.

- Hvordan var det å miste henne?

Det blir stille i noen sekunder.

- Det er et veldig stort spørsmål. Å miste en forelder er tungt. Uansett, svarer han, kremter og fortsetter:

- Men mamma var syk lenge, så man fikk tid til å ta innover seg virkeligheten. Man får på et vis gjort seg klar, i den grad man kan det. Da det skjedde, så visste vi at det skulle skje, sier han.

- Verdens beste mamma

Lovordene om moras talent og bragder kom fra alle kanter. Han hadde egentlig ikke tenkt å skrive noe offentlig, men han følte at noe manglet i beskrivelsen av Kjersti Holmen, så han tok til Instagram likevel.

- Hun var jo allemannseie, så dødsfallet var trist for mange, men det var også en mamma som døde. Min mamma.

- Mamma var verdens beste mamma. Hun brukte ordet «elske» mye. Hun sa at hun elsket oss. Hele tiden. I voksen alder sjokkerte det meg at folk ikke sa det til sine kjære, men så skjønte jeg etter hvert at det nok var mamma som brukte ordet ekstra hardt og ekstra mye. Hun elsket Isak og meg over alt på jord, forteller han.

Den egenskapen har eldstesønnen sørget for å videreføre.

- Jeg sier at jeg elsker barna mine veldig ofte. Fra jeg står opp til jeg legger meg, selv om vi krangler litt inni der, selvfølgelig.

ÆRESPRIS: I 2009 mottok Kjersti Holmen, Helge Jordal (t.v.) og Kjerstis samboer, Sverre Anker Ousdal, Amandakomiteens ærespris. Samme år ble Holmen også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk scenekunst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ÆRESPRIS: I 2009 mottok Kjersti Holmen, Helge Jordal (t.v.) og Kjerstis samboer, Sverre Anker Ousdal, Amandakomiteens ærespris. Samme år ble Holmen også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk scenekunst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Hvordan tror du at du er som pappa?

Øynene blir smale og granskende.

- Har du barn?

- Nei, svarer en litt fortumlet Dagbladet-reporter.

- For det der er egentlig et litt sårt spørsmål.

Smilet er kommet tilbake.

- Man tenker på det hele tiden: «Gjør jeg det riktig nå?». Nå som vi er på barn nummer to, begynner jeg å bli litt stødigere på hva som er riktig, og meget klar over de tingene som ikke er riktig, men som skjer likevel. Og det får vi bare jobbe med.

I GANG: Her er noen av de første bildene fra innspillingen til den nye Olsenbanden-filmen. Video: Hammer / Stenlund. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Flyttet under pandemien

Én ting er han sikker på: Det er enklere å være pappa på Nesodden enn på Sagene i Oslo. Familien flyttet ut av hovedstaden under coronapandemien.

- Det er litt mer ro. Ikke så mye biler. Ikke en 37-buss hvert femte minutt som dundrer forbi lekeplassen heller, ramser han opp.

Klokka nærmer seg elleve, og båten fra Nesodden glir inn mot bryggekanten. Holmen Sørensen rusler rolig mot holdeplassen.

PAPPA-PLIKTEN KALLER: Når intervjuet er over, vender Holmen Sørensen snuten mot Nesodden, hvor pappapermisjonens plikter kaller. Foto: Nina Hansen
PAPPA-PLIKTEN KALLER: Når intervjuet er over, vender Holmen Sørensen snuten mot Nesodden, hvor pappapermisjonens plikter kaller. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Er du nervøs før filmpremieren?

- Nå har jeg hatt noen premierer. Det er klart man er spent, men skuldrene er ikke like høye nå som de var før. Jeg har også tro på at folk kommer til å like filmen, for det er så mye fart. Jeg så den første gang i går, og jeg lo høyt flere ganger. Det gjør jeg nesten aldri, sier han.

Han hiver sekken på ryggen og går om bord på ferja. Pappa-pliktene kaller på en halvøy i Oslofjorden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer