Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdens beste Schønemann

- Jeg kan ikke fatte at jeg er blitt så gammel. Jeg synes det var i forrige uke jeg fylte 70, jeg! Men er dette virkelig noe å masa med da? spør hele Norges Aud Schønemann forundret. I dag fyller hun 75.

FEIRER 75-ÅRING: Aud Schønemann fyller 75 år 13.november. Fra venstre: Kari-Ann Grønsund, Sidsel Ryen, Birgitte Victoria Svendsen, Marit A.Andreassen, Eli-Anne Linnestad. Tittende ut fra herregarderoben Ulf Wengård. De spiller alle sammen i stykket «Dampen» på Oslo Nye Teater. Foto: Arne V. Hoem
FEIRER 75-ÅRING: Aud Schønemann fyller 75 år 13.november. Fra venstre: Kari-Ann Grønsund, Sidsel Ryen, Birgitte Victoria Svendsen, Marit A.Andreassen, Eli-Anne Linnestad. Tittende ut fra herregarderoben Ulf Wengård. De spiller alle sammen i stykket «Dampen» på Oslo Nye Teater. Foto: Arne V. Hoem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi møter Aud i et lite frikvarter mellom prøvene på «Dampen» på Oslo Nye Teater.

- Kom her du, vennen min, sier hun og leier Dagbladets utsendte inn på pauserommet. Der pusler hun rundt, tenner lys og småskjenner på all oppmerksomheten.

- Hva er det du vil snakke om, da? Dagbladet har jo skrevet så mye om livet mitt før, folk er da sikkert lei av meg nå, tror du ikke det?
Men der tar a' Aud feil. For vi får aldri nok av den hjertegode, jordnære og morsomme lille dama.

St. Aud

Valborg, Modern, Margit og alle de andre er liksom blitt en del av norgeshistorien. Tre generasjoner nordmenn omfavner begeistret den store lille stjerna. Men tro ikke at hun får noen primadonnanykker av den grunn.

- Uff, nei, jeg er ikke så glad i sånt oppstyr, jeg. Jeg synes det er så «koschlig» når folk hilser på meg på gata og liksom føler at de kjenner meg. Jeg er jo bare ei gammel dame, veit du, det er ikke noe spesielt med meg.
Det sies om Aud at hun er et vanskelig intervjuobjekt. Ikke fordi hun er vrang, nei, hun er alltid velvilligheten selv, men fordi hun ikke liker å snakke om seg selv. Skravla går i ett kjør, men da snakker hun om blomstene sine, skryter av alle kollegene sine og serverer vafler. Og de er visstnok så gode at den stakkars journalisten som ikke har mistet tråden før, gjør det når kaffen skjenkes i.

Hvis det er sant at beskjedenhet er en dyd, så bør Aud Schønemann snarest kanoniseres.

Store, lille Aud

Aud kom til verden to måneder for tidlig, denne novemberdagen i 1922. Faren var den legendariske skuespilleren August Schønemann, men foreldrene var aldri gift. Da Aud ble født, kom hun overraskende på alle så nær som moren. Og Aud sier selv at det å komme for tidlig til verden var det første bevis på hennes evige nysgjerrighet.

Hun debuterte trippende over Nationaltheatrets scene som Harepus, for fryktelig lenge siden. Når hun ble stor, skulle hun bli ballettdanserinne.

Og stor ble hun, om enn ikke som prima ballerina - og selv om hun aldri har strukket seg lenger enn 155 cm over bakken.

- Nå er jeg blitt så gammel at jeg har sluttet å pensjonere meg. Det har jeg jo gjort så mange ganger før. Men så ringer de da, veit du, og spør om jeg ikke kan være med bare én gang til. Og da kan jeg jo ikke si nei, selv om det er like skummelt hver gang. Men jeg elsker å stå på scenen, sier Aud henrykt.

Aud hadde den samme rollen i «Dampen» for femten år siden, og da som nå med Kari-Ann Grønsund som den tilbakestående datteren og Kirsten Sørlie som instruktør.

- Det er bare jenter med i stykket - unntatt meg da. Og jeg er den eneste som ikke er naken, gudskjelov. Vi har det så «koschlig» sammen, kan du tro! Men jeg hadde glemt mye av teksten, så den sliter jeg med.

I stykket er Aud den overbeskyttende mora med hårnett og tøfler som pakker dattera inn i et rosa plasthylster i håp om at hun skal ta av noen kilo i badstua.

Og etter uendelig mange opptredener som Modern er den overbekymra morsrollen noe Aud behersker til fingerspissene.

Men hun benekter på det sterkeste at sønnen Pål og Marve Fleksnes har noe felles.

Kryssordfanatiker

I 49 år har Aud Schønemann vært gift med Jan Pande-Rolfsen, skuespiller og pensjonert hallomann i NRK. Og aller helst vil hun tilbringe tida si på hytta på Espa, sammen med sin kjære Jan. Et lite glass vodka (med blandevann!) og en kryssord i fanget, så er a' Aud fornøyd.

Men så lett slipper hun nok ikke unna i dag, selv om dagen feires med prøver på Oslo Nye.

Noen store planer for kvelden har hun imidlertid ikke. Den skal hun tilbringe i sofaen sammen med Jan hjemme på Majorstua. For det er «koschlig», det!

GO' KLEM Aud Schønemann fyller 75 år.
Hele Norges coronakart