Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdens beste skuespiller

Al Pacino er den beste av dem alle. Han slo Robert DeNiro på målstreken. Hvem synes du er best?

Det er Oscar-vinneren Pacino, nå oppe i anseelig alder, 63, som stakk av med Channel 4s kåring av de 100 beste filmstjernene gjennom alle tider.

Hardkokte vinnere

Halsende like bak, på andreplass havnet Robert De Niro. Begge skuespillerene er kjent for roller som hardkokte kriminelle, ikke minst mafiafolk.

Al Pacino ble nominert til Oscar to ganger for innsatsen i «Gudfaren»-filmene. Rollen som mafiasønnen Michael Corleone i den første filmen fra 1972 var en av de mest etterspurte på den tida. Coppola valgte den ukjente skuespilleren Al Pacino. Dermed var gjennombruddet sikret for newyorkeren med italienske røtter, nemlig besteforeldre fra Sicilia, akkurat som karakteren han spilte.

For «Gudfaren» ble Al Pacino nominert til Oscar for beste birolle. Han har halt i land en Oscar, det var for filmen «Duften av kvinne».

Robert de Niro var en av de andre som gjerne ville spille Michael Corleone. Den rollen fikk han ikke, men i oppfølgeren fikk han spille Don Vito selv, som ung. Han er også kjent for glimrende prestasjoner i filmer som «Taxi Driver» og «Hjortejegeren». For begge disse fikk han Oscar-nominasjoner, sammen med Cape Fear og ikke minst for rollen i «Gudfaren 2» (1974).

DeNiro halte i havn Oscaren for rollen som Vito Corleone i denne filmen. Marlon Brando fikk også Oscar for sin prestasjon som Don Vito eneren, og det er eneste gangen to har fått Oscar for samme rolle så langt i historien.

New Yorkeren DeNiro ses ofte på som en italiansk-amerikansk skuepiller, mens forfedrene egentlig kommer fra Irland. 60-åringen jobber fortsatt hardt. Nå er han aktuell med filmen «Analyze That».

Mannsdominert liste

Mer enn 25000 stemmer kom inn til kåringa.

Den beste ikke-amerikaneren på lista ble Anthony Hopkins, som blant annet har spilt Hannibal Lecter flere ganger. Den yngste skuepilleren lengst opp er skotske Ewan McGregor. 32 åringer slo igjennom med å snakke uforståelig dialekt i «Trainspotting».

Kvinner har ikke gjort seg like bemerket blant filmpublikummet som de eldre, distingverte mennene. Ikke én kvinne kom inn på topp-10. Nydelige Audrey Hepburn, udødeliggjort i «Breakfast At Tiffanys» kom på 13. plass, og fikk dermed besteplass blant kvinnene.

Nestekvinne er Sigourney Weaver, som ikke glemmes for at hun barberte av seg håret til «Alien 3». Hun kom på inn på 20.

De nominerte ble plukket ut av et panel med filmkritikere og filmmakere. Avstemninga ble arrangert på nettsidene til Channel 4 og gikk over seks uker.

Topp ti

1. Al Pacino

2. Robert De Niro

3. Tom Hanks

4. Kevin Spacey

5. Harrison Ford

6. Jack Nicholson

7. Anthony Hopkins

8. Sean Connery

9. Ewan McGregor

10. Cary Grant

SUVEREN:</B> Al Pacino er verdens beste skuespiller. Her fra filmen «Carlitos Way».
GOD NUMMER TO:</B> Robert DeNiro halte i land andreplassen.
BESTE KVINNE:</B> Audrey Hepburn fra filmen «Breakfast at Tiffanys».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media