Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdens dyreste B-film?

«Independence Day» (som ikke fikk lov til å hete «Uavhengighetsdagen») henger over oss. I dag har filmen premiere en rekke steder i landet - i hovedstaden vises den noen ganger i Oslo Spektrum før den slipper inn på kino.

Anmelderens inntrykk bygger på visning i mer måteholdne omgivelser, men jeg tviler ikke på at «ID» kan by på en prektig Oslo Spektrum-opplevelse.

For dette er - ser vi atter en gang - spesialeffektmakerne, scenografene og lyddesignernes film. Det tordner apokalyptisk i både øyne og ører når regissør Roland Emmerich og teamet fyndig og kyndig administrerer sitt påkostede tivoli av en film. «ID» er årets tivolifilm på begge sider av Atlanteren. Den har nettopp mye av tivoliets (PR-bearbeidede) lokkelser: Kom og se verdens største luftkrig, kom og opplev verdens største luftbårne berg-og-dalbane, verdens styggeste romvesener på sprit(?), universets største romskip - ja, mer: Kom og se verdens undergang. Eller noe i nærheten.

«ID» må være en av de dyreste B-filmer som er produsert. Alle personene i den er skåret i papp - de er et sammendrag av persongalleriet fra 1001 action/katastrofe/romvesen/krigsfilmer det siste halvt hundre år eller så. Betegnende nok medvirker ingen såkalte «major stars», men pålitelige støttespillere kjent fra en lang rekke produksjoner. Det som selger filmen er altså ikke «star power» (ingen Redford, ingen Nicholson, ingen Tom Cruise her).

Enhver kan se at salgsproduktet i «ID» er set-design og, ikke minst, orkestreringen av filmens lydspor på dets vei gjennom kinoenes flerkanalsystem (video-utgaven blir en bleik affære). Inntrykket av at «ID» primært er laget som (sein-)sommerunderholdning, bestyrkes av filmens gjennomgående tone av «light comedy»: Her renner det av kvikke gags og kjekke replikker. Så når den USA-ledede verdensaksjonen mot inntrengerne fra rommet får sin avgjørelse på selve uavhengighetsdagen 4. juli, jubler alle, inklusive den Clinton-aktige presidenten, enda han mistet sin kone pga. kaoset og milliarder andre også mistet livet og kloden ligger i ruiner. På nasjonale festdager skal alle være glade. Dessuten stenger tivoliet snart for kvelden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media