Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Leonardo da Vinci

Verdens dyreste maleri savnet

Torsdag åpnet en stor utstilling i Louvre uten det kjente «Salvator Mundi».

VERDENS DYRESTE: Leonardo da Vinci døde for 500 år siden. Verdens dyreste maleri, «Salvator Mundi», er ikke med på jubileumsutstillingen i Paris. Foto: Christie's
VERDENS DYRESTE: Leonardo da Vinci døde for 500 år siden. Verdens dyreste maleri, «Salvator Mundi», er ikke med på jubileumsutstillingen i Paris. Foto: Christie's Vis mer

Jubileumsutstillingen i det verdenskjente museet Louvre i Paris markerer at det er 500 år siden Leonardo da Vinci døde.

Museet har lånt malerier fra hele verden for å lage denne store markeringen for en av verdens største kunstnere. Men kronen på verket, maleriet «Salvator Mundi», mangler.

Fire milliarder kroner

For to år siden smalt hammeren i bordet på auksjonshuset Christie’s i New York. Med et tisifret kronebeløp som sluttsum forlot maleriet New York som tidenes dyreste kunstverk:

- Solgt for 450 millioner dollar, lød det fra auksjonarius Jussi Pylkkänen. Det tilsvarer rundt regnet 4 milliarder kroner.

Auksjonshuset sa at det ble kjøpt opp av en kunstsamler i Abu Dhabi, hovedstaden i Emiratene. Maleriet er ikke blitt vist her eller sett offentlig siden salget.

En rekke medier har skrevet at det er Saudi Arabias styrtrike leder og kronprins, Mohammad bin Salman, som står bak kjøpet.

FREKT: En 31 år gammel mann er pågrepet etter å ha stjålet et maleri midt på lyse dagen på Tretjakovgalleriet i Moskva. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Luksusyachten «Serene»

I sommer kunne Artworld-skribenten Kenny Schachter avsløre at maleriet nå trolig pryder en vegg på det digre skipet til Mohammad Bin Salman, luksusyachten «Serene».

Dette skal være originalen «Salvator Mundi». Foto: Christie's
Dette skal være originalen «Salvator Mundi». Foto: Christie's Vis mer

Ifølge Schachter skulle sjeikens investering i 2017 etterfølges av store planer.

Det har vært spekulert i at maleriet skulle vises fram ved Abu Dhabis offisielle Louvre-avdeling. Deretter skulle Louvre i Paris få stille ut mesterverket i oktober i forbindelse med 500-årsjubileet til Leonardo da Vinci. Der har ikke skjedd - så langt.

«Salvator Mundi»-kopi

Utstillingen i Paris inneholder ikke originalen «Salvator Mundi», men derimot en versjon laget av en av da Vincis disipler. Det opplyser Reuter.

- Louvre-museet har ingen kunngjøringer om dette.

Dette var alt en Louvre-talskvinne torsdag, da hun ble spurt om det originale maleriet kan dukke opp i løpet av utstillingen, som varer til 24. februar neste år.

Forlot Italia

Kunstnerens mest berømte kunstverk, «Mona Lisa», har fast tilhold i Louvre. Det er ikke en del av utstillingen, men kan ses i en annen del av museet.

Da Vinci forlot sitt hjemland Italia mot slutten av sitt liv.

Kunstneren tilbrakte de siste åra i Frankrike. Der, på slottet Loire Valley som var blitt hans hjem, bodde og arbeidet han fram til sin død i 1519.

260 000 billetter

Utstillingen er allerede en stor suksess. Ifølge museet er det allerede solgt 260 000 billetter.

- Utstillingen skal være den største og beste Leonardo da Vinci på veldig lenge.

Det uttalte kunstkjenner og investor Alan Kanzer fra New York til Reuters under åpningen torsdag 24. oktober

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media