Ingen jungel var for dyp, ingen himmel for høy for Willy.

Verdens første actionserie vender tilbake til Norge

«Willy på eventyr» var Aller-forlagets tegneserie-flaggskip.

LEKKER DESIGN: Omslagene til de nye norske heftene er et eventyr i seg selv.
LEKKER DESIGN: Omslagene til de nye norske heftene er et eventyr i seg selv.Vis mer
Kommentar

DET VAR MEDIEHUSET Aller som i sin tid brakte verdens første såkalte adventure-tegneserie til norske lesere. Helten het Willy i den danske og norske varianten. Walter Booth, den britiske tegneren som skapte serien, kalte ham Rob the Rover.

Men stopp en halv? Verdens første? Hva med Tintin, Tarzan, Buck Rogers, Fantomet og Supermann? De kom langt seinere. Booth tegnet historiene om sin eventyrhelt allerede i 1920, og Aller satte dem på trykk i sitt flaggskip, ukebladet Allers, tre år seinere.

Deretter ble Willy på eventyr jevnlig trykt i Allers og seinere også det legendariske seriemagasinet Skippern, som gikk inn i 1959. Willy var deretter på plass i Aller igjen. Hans «norske karriere» varte i 50 år, helt fram til de siste stripene sto på trykk i 1973. Et eget hefte, «Willy og rompiratene», kom i 1966.

HVORFOR MIMRE over dette? Ganske enkelt fordi serien nå står foran en renessanse i Norge. Etter at danske entusiaster for noen år siden startet det såkalte Willy-senteret,drevet av Asger Pedersen, er klassiske Willy-eventyr trykt opp i påkostete hardcover-antologier (populære i hyllene til tegneserieavdelingen i Tronsmos bokhandel).

NYTT HEFTE: Willy gjenoppstår, 46 år etter at han sist var på trykk i norske medier.
NYTT HEFTE: Willy gjenoppstår, 46 år etter at han sist var på trykk i norske medier. Vis mer

Dette har inspirert en mann som heter Kjell Steen, bedre kjent som «sjefen» i Fantomet-klubben gjennom en mannsalder, til å utgi Willy-episoder også på norsk. Tre hefter er utgitt, et fjerde er på vei. Det første av dem er snart utsolgt og blir ventelig sendt ut i nytt opplag. Som norske tegneserie- entusiaster trolig har fått med seg, ble Fantomet nedlagt som månedlig magasin etter 2018-årgangen. Sjefen er blitt arbeidsledig, men sitter ikke med hendene i fanget. Nå gjelder det en ny helt, Willy.

OG HVEM ER HAN? Willy er et utpreget produkt av de eventyrlige reisers epoke i vestlig populærkultur. Mens bokmarkedet flommet over av reiseskildringer til mer eller mindre fjerne og eksotiske land, dukket helter opp som gjenspeilte den samme utferdstrangen og nysgjerrigheten. Willy er uavlatelig på reise, først på jordkloden, seinere også ut i rommet, som en blanding av Indiana Jones, Phileas Fogg og Lyn Gordon.

Kjell Steen, som har forsynt sine utgivelser med mye fakta og trivia rundt serien, kaller den en «flygerserie» og påpeker den hyppige forekomsten av autentiske flymodeller fra en svunnen tid. Willy selv er en blond og kraftig kar, iført en slags safaridrakt med ridestøvler og ballongbukser. Hans faste reisefølge er en mann kalt onkel Hans, som bidrar med å finne opp stadig nye flymodeller, toppet med en kulerund farkost som kan fly i alle retninger og ta av og lette på en femøring.

I 1941 DUKKET en science fiction-preget eventyrserie opp i Norge under tittelen «Ingeniør Knut Berg på eventyr». Den var skrevet av Hallvard Sandnes og tegnet av Jostein Ragnvald Øverlid, under pseudonymene Vigleik Vikli og Ronald Stone. Det er vanskelig å tenke seg at ikke «Willy på eventyr» var en av flere inspirasjonskilder.

Men med all respekt, noe av det som skiller de to seriene, er kvaliteten på tegningene. Etter Walter Booth, tegnet danske Harry Nielsen serien fra 1941 til 1947. Seinere overtok Aage Grauballe (manus) og tegneren Tage Andersen. Tegningene er i særklasse fargerike og actionfylte, noe av det flotteste i Norden i denne epoken. Willy og hans venner ønskes hjertelig velkommen tilbake på norsk jord, om man kan uttrykke det slik.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.