Verdens fremste Donald-tegner rørt av rosen fra leserne

Don Rosa.

(Dagbladet.no): - Jeg tegner striper for å underholde. Jeg prøver å fortelle historier proppet av eventyr og humor, sier verdens Donald-tegner nummer én.

Nummer to, vil kanskje noen arrestere meg og si, men etter at Carl Barks døde i 2000, må vi vel være enige om at Don Rosa er eneren.

Elsker detaljer

- Han skrev rett og slett de beste tegneseriebøkene som fantes da jeg vokste opp. Han var ikke nedlatende overfor leserne, og fylte historiene med personligheter og fakta så man nesten kunne tro historiene var sanne, sier Rosa om forbildet Barks.

- Hvordan vil du karakterisere en typisk Don Rosa-stripe?

- Unødvendig og irriterende detaljert, svarer tegneren så raskt at jeg må be ham gjenta det.

- Og hvordan veier du historien i en stripe mot stilen?

- Begge er komplekse, men jeg er ikke så opptatt av at stripene mine skal være vakre å se på. Jeg putter inn masse ekstra detaljer, men viktigst er det at stripene er så underholdende som mulig.

RØRT OVER TILBAKEMELDINGEN: Don Rosa skrev lange svar til Dagbladet.nos lesere, tydelig smigret over rosen. Foto: PÅL NORDSETH
RØRT OVER TILBAKEMELDINGEN: Don Rosa skrev lange svar til Dagbladet.nos lesere, tydelig smigret over rosen. Foto: PÅL NORDSETH Vis mer

Rosas striper inneholder ofte detaljer som kanskje ikke har noe med historien å gjøre, men som bare er der for øyet som evner å se dem. Likevel er det ikke kunst, mener han:

- Mange sier at tegneserier er en kunstform, jeg prøver bare å presse sammen så mye som mulig i dem.

Tegner til seg selv

Rosa ble flasket opp med Mad og Carl Barks\' Donald. Han har ingen formell tegneserieutdannelse; han bare begynte å tegne.

Så satte han seg, gikk systematisk gjennom de historiene som var laget om Onkel Skrue, og tegnet et kart over mannens - eller karakterens - liv. Slik fant han ut at Skrue ikke kunne leve lenger enn til 1950-tallet. Uten at det noen gang sies direkte, er Don Rosas historier satt i en tid som aldri går forbi det tiåret.

- Skrue ville vært død i 2007. Så jeg skriver ikke historier for at de skal være underholdende for 2007-leseren, men historier som de Carl Barks tegnet da jeg vokste opp.

- Så du skriver på en måte historiene til deg selv som ung gutt?

- Jeg sender dem tilbake til meg selv gjennom en tidsmaskin. Merkelig nok har arbeidsgiveren min latt meg komme unna med det. Men jeg tror historiene slik appellerer til lesere i alle aldre.

Størst i Finland

For han tror ikke på historier «skrevet for voksne» eller «skrevet for barn».

- Et barn foretrekker en historie som går ham litt over hodet, for barn liker å bli snakket voksent til. Derfor putter jeg også inn elementer som bare eldre lesere vil forstå. Jeg tenker ikke så bevisst på det, men dette er det jeg håper jeg får til.

I Norge skal Don Rosa - som egentlig heter Keno Don Hugo Rosa - blant annet signere bøkene sine på bokhandelen Tronsmo i Oslo, som for anledningen har pyntet vinduene sine med Egmonts fem «Hall of Fame»-utgivelser om Don Rosa.

Serien tar for seg de store navnene som har laget Donald-historie, fra Carl Barks til i dag. Bøkene inneholder striper av tegneren, og i bøkene om Don Rosa kommenterer han selv historier han har laget.

- Donald står sterkt i Norge?

- Ja, men ikke så sterkt som i Finland, må jeg skuffe deg og si.

FØRER ARVEN VIDERE: Don Rosa mener Barks\' karakterer, særlig Skrue og Donald, ble dobbelt så interessante fordi de verken ble tegnet som helt eller skurk, men derimot en slags antihelt.