Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdens høyeste bygning skal rage 1 kilometer over bakken. Slik ser den ut nå

Jeddah Tower i Saudi-Arabia åpner i 2020.

KOSTBAR: Saudi-Arabia har brukt 1,4 milliarder dollar på det som skal bli den høyeste bygningen i verden: Jeddah Tower. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det Burj Khalifa i Dubai på 828 meter som er verdens høyeste bygning. Men om et par år åpner en skyskraper som strekker seg enda 179 meter høyere mot himmelen.

Byggingen av Jeddah Tower i Saudi-Arabia er anslått til å koste 1,4 milliarder dollar. På tampen av fjoråret var høyden ifølge CNN oppe i 252 meter.

Dermed gjenstår det 755 meter før den 1007 meter høye rekordbygningen er ferdig. Det forventes at det skal brukes 80 000 tonn stål for å holde byggverket oppreist.

Om du synes dette høres ekstremt ut, har du helt rett. Men faktisk var den opprinnelige planen å bygge 1400 meter til værs. Grunnforholdene satte en stopper for det. Forøvrig strekker fundamenteringen seg hele 60 meter ned i bakken.

Jeddah Tower: Slik skal det se ut når det står ferdig i 2020. Foto: NTB scanpix
Jeddah Tower: Slik skal det se ut når det står ferdig i 2020. Foto: NTB scanpix Vis mer

Midt i ørkenen

Siden byggingen startet i 2013 har prosjektet også møtt på andre hindringer. Blant annet har to av de mest prominente bakmennene, investoren prins Al-Waleed bin Talal og styreformann i selskapet som står bak Jeddah Tower, Bakr Bin Laden blitt involvert i en stor korrupsjonsskandale der hundrevis er avhørt etter mistanke om ulike former for korrupsjon.

I dag står det stadig høyere byggverket alene midt i ørkenen.

Men planen er at det skal omgis av en liten by med kontorbygninger, kjøpesentre og boliger. 20 kilometer fra Jeddah skal Jeddah Economic City ta form i løpet av en tiårsperiode.

Grensen for å defineres som skyskraper er 200 meter. Og om Jeddah Tower rager høyest, vokser det godt i underskogen av mindre skyskrapere.

Ifølge Aftenposten sto 144 nye skyskrapere ferdige i verden i fjor. 76 av disse ligger i Kina.

To av nybyggene fra 2017 gikk rett inn på topplisten som verdens fjerde og femte høyeste bygninger: Ping An Finance Center i Shenzhen på 599 meter og Lotte World Tower i Seoul på 554 meter.

1319 skyskrapere

One World Trade Center i New York på 541 meter er den høyeste bygningen i USA. Drøyt halvparten av hva det saudi-arabiske himmeltårnet skal bli, altså.

Totalt finnes det 1319 bygninger som sprenger 200-metersgrensen. Business Insider skriver at byggingen av skyskrapere har økt med over 400 prosent siden årtusenskiftet.

Den teknologiske utviklingen gjør det mulig å sikte stadig høyere. Men hvorfor bygges det så høyt?

Arkitekturskribent i Dagbladet Mikael Godø mener det er andre motiver som gjør at det bygges høyt i Saudi-Arabia og De Forente Arabiske Emirater enn det er i Kina og USA.

Burj Khalifa: Er med 828 meter verdens høyeste i dag. Foto: NTB scanpix
Burj Khalifa: Er med 828 meter verdens høyeste i dag. Foto: NTB scanpix Vis mer

- I New York bygges det kjempehøye, syltynne leilighetsbygg der leilighetene koster fra 50 millioner og oppover. I Kina er det en enorm økonomisk vekst, og skyskrapere gir byene en skyline. Når det gjelder de arabiske statene, er det mye snakk om status overfor omverdenen.

- De vil heller profilere seg som moderne, framtidsrettede stater enn stater der kvinner kanskje skal få lov til å gå på kino, fortsetter Godø.

Vridd for å tåle vinden

Jeddah Tower skal få et samlet gulvareal på 243 866 kvadratmeter fordelt på 252 etasjer. Det skal blant annet romme et hotell, kontorer og leiligheter. Bygningen vil også få verdens høyeste observasjonsdekk, 664 meter over bakken.

Den spisse, trekantede og lett vridde formen bidrar til å redusere vindbelastningen når det blåser som verst.

- Fordi formen forandrer seg etter noen etasjer, vil vinden blåse rundt bygningen og ikke utgjøre en så ekstrem belastning som på en firkantet blokk, sier Gordon Gill til Construction Weekly.

Det er den Chicago-baserte arkitekten Adrian Smith i Adrian Smith + Gordon Gill Architecture som står for den arkitektoniske utformingen. Smith har også jobbet med designet av Burj Khalifa, da for et annet arkitektbyrå.

Skandinavia har ingen skyskrapere. Og sammenlignet med drøyt 1000 meter høye Jeddah Tower blir Norges høyeste bygninger som lavhus å regne.

Teknisk Ukeblad rangerer Nexantårnet i Halden og Oslo Plaza som de to høyeste, på henholdsvis 120 og 117 meter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!