LEDER

Den sjette masseutryddelsen:

Verdens insekter, planter, dyr og mennesker går en dyster framtid i møte

Dagbladet mener: Det store tapet av biomangfold viser at vi må legge om kursen.

Utryddes: Insekter, dyr, planter og mennesker går en dyster framtid i møte. Verden taper biomangfold i et forrykende tempo. Her: En bie svever foran en geitramsblomst. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Utryddes: Insekter, dyr, planter og mennesker går en dyster framtid i møte. Verden taper biomangfold i et forrykende tempo. Her: En bie svever foran en geitramsblomst. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I går lanserte det internasjonale Naturpanelet (IPBES) en omfattende rapport om det globale biomangfoldet. I tre år har 550 forskere gått gjennom over 10 000 vitenskapelige artikler på feltet. Konklusjonen er dyster. Forringelse av landområder rammer over tre milliarder mennesker. Og flere skal det bli. Ifølge rapporten truer tapet av biomangfold blant annet økonomien, matsikkerhet, og livskvalitet for hele menneskeheten. Selv ikke her på skjæret skånes vi for de ødeleggende konsekvensene.

Rapporten slår fast noe vi lenge har visst: Menneskeheten er i ferd med å utrydde store deler av livet på jorda. Fra Ammerud til Amazonas – artsdøden i det tjueførste århundre omtales som den sjette masseutryddelsen. Syndebukken er blant annet globalisering, avskoging, og jordbruk. Og klimaendringene som følger av enorme co²-utslipp, så klart.

Fellesnevneren er massiv menneskelig inngripen, i raskt tempo, som etterlater hele økosystemer med insekter, planter, amfibier og dyr sjanseløse. Det i grunnen åpenbart. En regnskog, urskog eller våtmark som har brukt millioner av år på å utvikle og stabilisere seg, har laber omstillingsevne. Fjerner man en eller to av byggeklossene, kollapser hele strukturen. Det får ringvirkninger langt utover eget nærområde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer