MISTILLIT:  Nye avsløringer i tysk presse tyder på at USAs Barack Obama var informert om NSAs avlytting av Tysklands Angela Merkel. Foto: AP / NTB Scanpix
MISTILLIT: Nye avsløringer i tysk presse tyder på at USAs Barack Obama var informert om NSAs avlytting av Tysklands Angela Merkel. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Verdens ledende spionstat

USA ville ha full kontroll. Med ny teknologi kunne de overvåke alle. Stadig mer tyder på at de prøvde.

Kommentar

De som ikke er med oss, er mot oss, sa George W. Bush etter 11/9-angrepet. Nå vet verdenssamfunnet en ting til: Selv om dere er med oss, spionerer vi på dere likevel. Da Der Spiegel denne uka kunne melde at USA kan ha avlyttet kansler Merkels telefon, var det som skjellene falt fra øynene på halve Europa. Dersom USA var frekke nok til å mene seg berettiget til å avlytte Tysklands konservative kansler, hvem kunne da føle seg trygg på ikke å bli overvåket?

Mottok for eksempel Barack Obama fredsprisen i Oslo mens hans etterretningstjeneste avlyttet Jens Stoltenberg? En talsmann ilte til med å fortelle at amerikanerne ikke avlyttet Merkel nå, og ikke hadde planer om å avlytte henne i framtida. Enhver førstereisgutt i diplomatiet kunne se hullet i forsikringen: Amerikanerne dementerte ikke at de hadde avlyttet Merkel tidligere.

Merkel vokste opp i DDR med Stasi som vokter. Har man erfaring fra Øst-Tyskland, vetman en del om hva avlytting gjør med mennesker og samfunn. Da har man gjerne klare meninger om slikt. Venner spioner ikke på hverandre, slikt gjør man bare ikke, sa Merkel. Men USA, og sannsynligvis også Storbritannia, har en annen oppfatning av skikk og bruk av mikrofoner.

Neste uke skal medarbeidere i den tyske etterretningen reise til USA for å hente inn forklaringer på det inntrufne hos det hvite hus og NSA. De vil kreve at påstandene etterforskes. Nå vil de simpelthen ha et klart svar på hva amerikanerne egentlig driver med. I Mexico hevdes det at amerikanerne brøt seg inn i Felipe Calderons private e-post mens han var president. Sammen med Brasil, der både myndighetene og det største oljeselskapet skal ha blitt avlyttet, vil Tyskland nå fronte et initiativ i FN for å forsvare verdens borgeres rett til privatliv på internett. Arbeidet kan ende med en resolusjon i FN med en klar fordømmelse av USAs overvåkning.

En rapport i The Guardian forteller at et høytstående person i Obamas administrasjon ga NSA de hemmelige telefonnumrene til 35 verdensledere. Det er et interessant spørsmål hvilken person som satt på den lista, det er ikke mange som har så mange slike numre tilgjengelige. Forsøk fra amerikanerne på å slokke brannen har snarere hatt motsatt effekt: Alle spionerer, sa avgåtte Madelein Allbright verdensvant belærende. Mulig det, men det finnes også grader av etterretning, spionasje og overvåking.

I Europa føler mange statsledere at grensen for lengst er nådd. Frankrike krever forklaringer på overvåkningen av franske borgere. På bare en måned, fram til januar i år, skal amerikanerne ha registrert 70 millioner telefonsamtaler i Frankrike. I følge Le Monde aktiveres et signal når utvalgte nummer blir slått, slik at hele samtaler blir tatt opp. Politikere, forretningsfolk og personer i statsadministrasjonen skal stå på listen, sammen med terrormistenkte. Obama har ringt president Hollande for å prøve å roe ned situasjonen.

Journalisten Glenn Greenwald lover at det vil komme flere avsløringer, blant annet med flere detaljer om hvordan amerikanske myndigheter har overvåket egne borgere. Varsleren Edward Snowden ser stadig mer ut som en helt der han sitter i tvungent eksil i Russland. Kommer han noen gang hjem til USA trues han med lange fengselsstraffer. Men for Obama og hans ettermæle vil en slik rettssak bli et mareritt. Forsvaret ville legge fram bevis etter bevis på USAs overvåkning og spionasje, både av egne borgere og allierte. Verden ville kunne mene at feil person sitter på tiltalebenken.

En sak er det å ha en delt mistanke om at amerikanerne driver med overvåking i stor stil. Noe annet er den offentlige ydmykelsen i at den vestlige verdens storebror gjør akkurat som han vil, uten å vise respekt for venner eller ta hensyn til andre lands og statslederes integritet eller verdighet. Som Merkel sa: Man gjør ikke slikt blant venner. For å snu på utsagnet: Gjør man slikt, er man ikke venner.

Mens europeiske ledere for øvrig prøver å finne ut hvor delaktig Storbritannia har vært i USAs spionasje, blir det nærmest komisk at saken mot Rupert Murdochs News of the World-ansatte starter i England i morgen. Murdoch-avisa er jo bare mistenkt for korrupsjon, og for å ha avlyttet kjendiser og kongelige. Obama og hans administrasjon har, i samarbeid med britiske myndigheter, lykkes i å få Murdochs menn til å se ut som amatørmessige småkjeltringer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.