KOMMENTARER

Verdens mest folkerike land må lage flere barn for å tåle eldrebølgen

De tomme redene.

Verdens mest folkerike land må lage flere barn for å tåle eldrebølgen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den eldrebølgen vi frykter i Norge, er bare en liten krusning mot tsunamien som kommer til å skylle over Kina. Det blir et digert gap mellom antallet pensjonister og folk i arbeid som skal forsørge dem. Det sier forskere fra Fafo som har studert Kinas pensjonssystem.

Troen på at Kina, som i dag er verdens nest største økonomi, om få år skal gå forbi USA og bli verdens største, er grunnløs, mener den kinesiske forskeren Yi Fuxian ved Universitetet i Wisconsin. På grunn av familiepolitikken som ble innført tidlig på 1980-tallet, har Kina i dag en befolkning med en aldersfordeling som ikke er bærekraftig. Heller ikke forenlig med den samme økonomiske vekst vi har sett de siste åra.

Ettbarnspolitikken ble vedtatt opphevet i oktober i fjor, og erstattet med en tobarnspolitikk. Tiltaket er for lite, for seint, mener Yi Fuxian. Han utga i 2007 boka «Big Country With an Empty Nest» som inneholdt en kraftig advarsel mot ettbarnspolitikken. Ifølge New York Times er han blitt truet med fengsel hvis han skulle komme tilbake til Kina fra USA, fordi han for seks år siden hjalp en kinesisk svigerinne med å unnslippe en tvungen abort da hun var sju måneder på vei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer