I Tanga-himmelen: SisQo under innspillingen av den nye musikkvideoen i LA. Foto: Warner Music
I Tanga-himmelen: SisQo under innspillingen av den nye musikkvideoen i LA. Foto: Warner MusicVis mer

«Thong song»

Verdens mest kjente sang om tangatruser gjenoppstår

Ny norsk vri på SisQos megahit «Thong song».

(Dagbladet): SisQos «Thong song» har mer enn 73 millioner visninger på Youtube. Låten og videoen ble et fenomen da den ble sluppet ved årtusenskiftet. 17 år senere har den norske trioen JCY fått med seg SisQo på en ny versjon – og en ny video spilt inn i LA.

Det var da Chris Welsh, Alexander «Rykkinfella» Austheim og Patrick Hauge i JCY kontaktet SisQo for å klarere rettighetene til en remake at han ønsket å være med på notene.

- De ville bruke vokalen min fra originalversjonen. Jeg likte det JCY hadde gjort, og sa at jeg syntes det ville være en god ide å lage en helt ny miks med ny vokal, forklarer R&B-artisten på telefon fra USA.

Han skryter av den norske produsent-trioen som siden oppstarten i 2016 har gitt ut et par singler i EDM-sjangeren.

- Det var virkelig bra å jobbe med dem, de er profesjonelle og fulle av ideer. Og så fikk vi anledning til å henge rundt på noen sexy steder i LA.

Pirrende med tanga i 2000

For de som har et vagt minne om eller aldri har hørt «Thong song», er det verdt å ta en fot i bakken. 2000 var året da reality-tv oppsto, da MP3 eksploderte, og da Trine Hattestad tok en av Norges fire OL-gull i Sydney. Det var også året da tangatrusa for alvor gjorde sitt inntog.

SisQo, som egentlig heter Mark Athavean Andrews, solodebuterte med «Unleash the Dragon» i 1999. Men det var først da “Thong song” ble sluppet som single nyttårsaften at gjennombruddet kom.

Blond: SisQo i 2000. Foto: NTB scanpix
Blond: SisQo i 2000. Foto: NTB scanpix Vis mer

Godt hjulpet av en video full av lettkledde damer klatret den til topp tre på hitlistene i Norge, USA og en rekke andre land.

- Det var ganske nytt for meg å se en kvinne i tanga på den tiden, og det samme gjaldt for de fleste andre. Folk var nysgjerrige, sier SisQo som en forklaring på suksessen.

Kritisert for kvinnefremstillingen

Rytmebeatet fra produsentene Tim & Bob og det catchy «That thong thong thong thong thong»-refrenget er andre grunner for at det var vanskelig å riste av seg tangaen i år 2000. Videoen, full av rumper i minimalistisk badetøy, ble i sin tid kritisert for å fremstille kvinner som sexobjekter. En «usensurert» remiks av låten med tilhørende videoversjon spilte på g-strengen for alle pengene.

- Den er temmelig uskyldig etter dagens standard, mener SisQo.

Han tror ikke den nye videoen krydret med nærbilder av kvinnelige rumpeballer vil bli oppfattet som kontroversiell.

- Men vi hadde det moro på stranda under innspillingen.

Juicy stjernetreff: Chris Welsh, Alexander «Rykkinfella» Austheim og Patrick Hauge i JCY med SisQo.
Juicy stjernetreff: Chris Welsh, Alexander «Rykkinfella» Austheim og Patrick Hauge i JCY med SisQo. Vis mer

SisQo slapp for et par år siden sin første soloplate på 12 år. I mellomtiden var han innom realityprogram som «UK Celebrity Big Brother» og «Celebrity wife swap» (på tross av at han er ugift). Han vil likevel ikke bli avfeid som en «one-hit-wonder»-artist. Både før og etter «Thong song» har han gjort seg bemerket som sanger i gruppa Dru Hill.

- Da jeg solodebuterte hadde jeg allerede solgt til platina med Dru Hill. «How deep is your love» var på soundtracket til «Rush Hour» Og det at vi gjorde «Wild wild west» med Will Smith åpnet mange dører for meg da jeg skulle starte min egen karriere, forklarer han.

Angrer ingenting

Selv om han opplevde stor suksess i ung alder, møtte SisQo også motbør.

- Jeg var tidlig ute med å ta kontroll over min egen musikk og karriere, ga ut på mitt eget selskap og var tungt involvert i innspilling og videoproduksjon. Men det at jeg ikke spilte etter reglene i underholdningsindustrien gjorde det vanskelig for meg.

Likevel angrer han ingenting.

- Når du er ung vet du ikke alltid hva du skal fokusere på, men det handler om å lære å bruke talentet på en positiv måte. Jeg tror jeg taklet oppmerksomheten og ringvirkningene av suksessen bedre enn mange andre, fortsetter han.

Hvor mye penger han har tjent på «Thong song» vet han ikke.

- Men det er en gang i livet du får til noe sånt. For meg er det spennende at vi med denne nye versjonen kan treffe et nytt publikum som aldri har hatt noe forhold til sangen.

JCYs remake har et mer tropisk tilsnitt med beats for dansegulvet i 2017. Nordmennene beskriver det som en drøm å samarbeide med SisQo:

- Det er jo helt klar litt spesielt, skummelt og moro det å skulle jobbe med en artist vi spilte ihjel for 18 år siden. Men SisQo leverte over all forventning, sier Austreim.