Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdens minst sannsynlige rockestjerne

Bob Seger tilbake etter 11 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Detroitrockeren Bob Seger (61) er tilbake med sitt første studioalbum siden 1995 og han var ikke glemt: Platen gikk rett inn på 4. plass på amerikanske hitlister.

«Face The Promise» er tittelen på Segers nye album, som med sin 4. plass ga rootsrockeren - ofte beskrevet som en fattigmanns-Springsteen - hans første topp fem-hit på 20 år.

Mer moden

Den sies å være i Bob Segers klassiske støpning: Ærlig, inntrengende, manende og tidløs, og at han vender tilbake til røttene av sin 40-årige karriere. Men temaet er nytt til ham å være:

- Tingene jeg beskriver er mer modne. Når du får barn, stopper du å tenke på deg selv og begynner å tenke på familien som helhet, sier Seger til nyhetsbyrået Reuters.

Familie er det han synger om nå, med ett unntak: Antikrigssangen «No More», som han fikk inspirasjon til etter først å ha kommet opp med melodilinjen, deretter teksten «And I don\'t want this no more».

- Det virket som en kraftfull erklæring, men jeg visste ikke helt hva jeg selv snakket om, sier Seger, og ler: 

-  Vel, én ting jeg ikke ønsker mer av, er at vi er i Irak. Så jeg tenkte «jeg tar låten i den retningen».

HYLLET VETERAN: «Fattigmanns-Bruce» har opplevd en statusheving av de sjeldne de siste årene. Denne uka gikk Bob Segers siste skive inn på topp 5 på amerikanske hitlister. FOTO: SCANPIX/AP
HYLLET VETERAN: «Fattigmanns-Bruce» har opplevd en statusheving av de sjeldne de siste årene. Denne uka gikk Bob Segers siste skive inn på topp 5 på amerikanske hitlister. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Ingen barnepike

Det er faktisk også familielivet som har gjort at Bob Seger, som hadde sin gulltid på 70- og 80-tallet, tok en pause fra karrieren i form av plateutgivelser. Da hadde han gitt ut en rekke plater, alene og sammen med Silver Bullet Band, som i alt har solgt i nærmere 50 millioner eksemplarer.

Han ga blant annet ut en rekke album som nådde topp ti-listene, og som endte med «The Fire Inside» i 1991 som nådde en sjuende plass på Billboard-listen.

«It\'s A Mystery» fra 1995 kom ikke lenger opp enn 27. plass, og etter en lang turné i etterkant av utgivelsen, trakk Bob Seger seg tilbake for å leve familielivet i utkanten av Detroit.

- Vi hadde aldri en barnepike eller lignende. Det har alltid vært bare oss og barna. Det er ganske sterke bånd. Men jeg skrev hele tiden, sier Seger, som i 2004 ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i USA.

På tide

I dag er sønnen Cole 13 år og datteren Samantha 11 år - og pappa har i flere år syntes det har vært på tide med en ny utgivelse. «Facing The Promise» har vært i vente lenge, og utgivelsen har vært oppgitt til både 2004 og 2005.

Men fansen, som allerede hadde ventet lenge, måtte smøre seg med tålmodighet til sist onsdag - da albumet omsider ble sluppet. I mellomtiden kunne de trøste seg med en nyutgivelsen i mai 2005 av 1972-klassikeren «Smokin\' O.P.s» som Capitol Records nyutga i en remastret utgave.

Ifølge Reuters skrev Bob Seger de siste fem låtene av de i alt 12 spor på «Face The Promise» i rasende fart tidligere i år.

Med som gjesteartister på to låter er Patty Loveless og Kid Rock. Sistnevnte synger med på platens eneste spor av en annen låtskriver, nemlig countryartisten Vince Gill.

En gang jobbet Bob Seger som produksjonsarbeider i Detroits bilfabrikker. Nå er han tilbake - mannen som engang sa om seg selv:

- Jeg tror jeg antakelig er den mest usannsynlige fyren som noensinne er blitt kalt rockestjerne.

(NTB)