SUKKERKORN: Den lille bibelen må forstørres 10 000 ganger for å bli leselig. Foto: Nitzan Zohar / Technion
SUKKERKORN: Den lille bibelen må forstørres 10 000 ganger for å bli leselig. Foto: Nitzan Zohar / TechnionVis mer

Verdens minste bibel må forstørres 10 000 ganger for å bli leselig

Stilles ut på museum i Jerusalem.

(Dagbladet): Som del av sitt 50-års jubileum, stiller The Israel Museum i Jerusalem noe helt unikt: verdens minste bibel.

- For å kunne lese teksten må man bruke et mikroskop som kan forstørre 10 000 ganger eller mer, skriver museet i en pressemelding.

Den hebraiske bibelen er nemlig gravert inn i en forgylt silisiumbrikke på størrelse med et sukkerkorn eller et knappenålshode. Hele 1,2 millioner bokstaver har fått plass i den bittelille bibelen, som ifølge utstillingens kurator Dr. Adolfo D. Roitman ble produsert allerede i 2007.

Nanoteknologi Bibelen kalles også en nanobibel, og ble laga etter en idé fra Prof. Uri Sivan og Dr. Ohad Zohar ved Russell Berrie Nanotechnology Institute og Technion-Israel Institute of Technology i Haifa.

- Vi innså at vi hadde funnet en interessant måte å introdusere nanoteknologi for allmennheten. Vi ønsker å oppfordre folk til å tenke på de utrolig små dimensjoner der vi i dag kan skape komplekse systemer for å behandle, lagre og dele informasjon, sier Zohar ifølge Mentalfloss.com.

Nanobibelen er et moderne supplement til de eldste bibelske manusskriptene i verden, som også stilles ut ved museet.

Gave til Paven Allerede i 2009 skal to av de første utgavene av den lille bibelen ha blitt presentert for Pave Benedict XVI da han besøkte Israel. Bibelen skal ha blitt gitt ham i gave fra den tidligere israelske presidenten Shimon Peres.

- Etter dette tenkte vi at det ville være en god idé å vise nanobibelen i en utstilling. Den vises sammen med helt spesielle bibelske manusskripter, og på den måten vil publikum få en viss idé om de fysiske transformasjonene av den hebraiske bibelen gjennom flere århundrer, skriver kurator Dr. Adolfo D. Roitman i en e-post til Dagbladet.

Ifølge ham tok det halvannen time å produsere bibelen.

Utstillingen åpnet 20. april, og verdens minste bibel blir å se fram til 31. desember 2016.

STILLES UT: Nanobibelen - verdens minste bibel. Foto: Elie Posner / The Israel Museum, Jerusalem
STILLES UT: Nanobibelen - verdens minste bibel. Foto: Elie Posner / The Israel Museum, Jerusalem Vis mer