Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdens morsomste mann

John Cleese er tusen ganger mer generøs enn sin grådige ekskone.

SUKSESS: Flere av John Cleese sine show i Norge er allerede utsolgt. Han har fått strålende kritikker. Her er han under generalprøven i Oslo Konserthus fredag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
SUKSESS: Flere av John Cleese sine show i Norge er allerede utsolgt. Han har fått strålende kritikker. Her er han under generalprøven i Oslo Konserthus fredag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet.no): Det var grunn bekymring.

John Cleese har ikke lagt skjul på at han grunnen til at han begir seg ut på veien igjen er den blodige sklismissefeiden med ekskona, som han må betale over 13 millioner dollar.

Det var grunn til å frykte at Cleese i sitt nye show ville fremstå som bitter og sint. Ikke fornøyelig Basil Fawlty-sint, men bare sint.

Men den opplagte komikeren byr på et to timer langt strålende show og lar publikum stille spørsmål på slutten. De tallrike Norgesmorsomhetene er et publikumsfrieri som nesten er overflødig — premierepublikummet møtte Cleese med stor og høylydt kjærlighet.

Og han lar dem aldri glemme hvorfor han regnes som verdens morsomste mann.

Steinansikt
Ikke at skilsmissen ikke er et tema. Cleese, som gjentatte ganger minner oss om at middelklasseengelskmenn som ham selv mest av alt vil komme seg trygt i graven uten noen gang å ha vært utsatt for noe pinlig, stuper ned i skilsmissegrumset, viser frem paparazzibilder av ekskona som tar ut pengene hans fra minibanken og sammenligner advokaten hennes med en ork.

Men det er noe med åpenheten og overdådigheten som gjør at denne første halvtimen føles befriende og ikke klam. Derfra og ut er showet en gjennomgang av Cleeses liv og karriere.

Stadig mer pigg og entusiastisk forteller han om livet i den over gjennomsnittlig søvnige badebyen der han vokste opp og om den nevrotiske moren, som han delte lite annet enn galgenhumoren med.

Høydepunkter fra Monty Python-årene og «Hotell i særklasse» presenteres på storskjerm, med korte analyser fra Cleese, som fremdeles ler hjertelig av de beste replikkene.

Kavalkaden tydeliggjør en tendens i figurene hans: Insisteringen på å bevare et nærmest surrealistisk steinansikt selv om a) verden raser sammen rundt dem eller b) de er i ferd med å eksplodere av innestengt frustrasjon.

Velformulert
I partiene som er fortellinger fra bransjen mer enn rene vitser, minnes vi om hvor velformulert og behagelig å lytte til mannen er. Når han forteller om vennen Graham Chapmans død, sier han at det ikke var noe Chapman foraktet mer enn «mindless good behaviour».

Med unntak av et par gamle og oppsiktsvekkende gode sort/hvitt-numre, er de fleste videosnuttene velkjente. Den som har fulgt med hovedpersonen i noen år, kjenner også godt til flere av historiene han forteller.

Men alt, også det nyskrevne materialet som binder forestillingen sammen, er vidunderlig morsomt, skrevet av en profesjonell som vet
at rundt tusen kroner billetten er en del og som er fast bestemt på å gi sitt publikum mye for pengene.

Verdens morsomste mann fremstår dermed også som generøs.

Det er mer enn man kan si om ekskona.

BLID: John Cleese i storform da Magasinet møtte ham for kort tid siden. Foto: Agnete Brun
BLID: John Cleese i storform da Magasinet møtte ham for kort tid siden. Foto: Agnete Brun Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling