Verdens NEST viktigste musikkfestival begynner i dag

Klarer norske band å skille seg ut?

New York (Dagbladet.no): I år er det over tusen band som skal konkurrere om bransjeoppmerksomheten under New Yorks store musikkfestival, CMJ.

Blant dem er etablerte navn som M.I.A, Band of Horses, Justice og Q-Tip, samt norske Datarock, Ida Maria, Monomen, Syme, Bonk, Ungdomskulen og New Violators.

Og alle er ute etter det New York Times omtaler som buzz. Ifølge avisa oppsto det buzz da Arcade Fire spilte på The Mercury Lounge i 2004, og da Clap Your Hands Say Yeah! gjorde det samme året etter.

Begge bandene er nå meget etablerte. Men hva kommer til å skje i år?

CMJ er South By Southwest-festivalen i Texas sin musikalske lillebror. Der SXSW kan føre til en artists internasjonale/ amerikanske gjennombrudd (i vinter var det Amy Winehouse og svenske Peter, Bjørn and John som fikk mest oppmerksomhet), er CMJ festivalen som kan løfte et band fra obskuriteten og inn i avisspaltene.

Selv om de enda ikke har skaffet seg platekontrakt.

Blant årets største hypeband er Pitchfork-favorittene, Black Kids, som har sluppet sin debut-ep gratis på MySpace-siden sin.

Andre igjen har selvfølgelig ordnet seg.

PÅ CMJ: Ida Maria skal prøve lykken i New York. Her med tannbørste. Foto: Siv Seglem
PÅ CMJ: Ida Maria skal prøve lykken i New York. Her med tannbørste. Foto: Siv Seglem Vis mer

New York-bandet Dragons of Zynth har nettopp sluppet debuplata Coronation Thieves, og er kjent for sine avsindige liveshow og vennskap med TV on the Radio.

Jay Raetard ga på sin siden ut den bloddryppende Blood Visions i fjor.

Men kanskje blir det Datarock som i år stikker av med buzzen i år. De frontes i hvert fall sterkt av selve festivalen og deler torsdag scene med Spoon og 1990\'s.