DEBATT

Verdens nye velgjørere

Deres egne fattige ansatte sitter igjen i skyggen mens verdens rikeste vil frelse verden med formuene sine.

DÅRLIG BETALT: Arbeidsfolk på et Amazon-lager i Baltimore, USA, finner varer som skal ut til kunder. Foto: AP /Patrick Semansky
DÅRLIG BETALT: Arbeidsfolk på et Amazon-lager i Baltimore, USA, finner varer som skal ut til kunder. Foto: AP /Patrick Semansky Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi ser de ofte sole seg i glansen av seg selv. Den nye eliten av superrike bedriftseiere med formuer større enn de fleste nasjoner. Mange markedsfører seg selv som velgjørere og filantroper mens de kaster penger på veldedige prosjekter de synes passer med selvbildet sitt.

Men skinnet kan bedra. Det er ikke gull alt som glitrer og det er ikke veldedighet alt som koster penger. Bak fasaden av velvillighet og selvdigging finnes det ofte et hav av knuste drømmer og brutte løfter.

Den amerikanske senatoren Bernie Sanders er en av de som har gått ut mot praksisen til flere av eierne av USAs største formuer. I en viral video tar han et knallhardt oppgjør med blant annet Jeff Bezos, verdens rikeste mann og grunder av Amazon.

Kritikken til Sanders går kort sagt ut på at disse selskapene, til tross for sin gigaprofitt, ikke bryr seg med å betale sine ansatte nok til at de slipper å leve i fattigdom. Faktisk betaler selskaper som Amazon og Walmart såpass dårlig at de ansatte er avhengig av ulike offentlige støtteordninger, i tillegg til full jobb. Amerikanske skattebetalere subsidierer med andre ord landets aller rikeste mennesker ved å gjøre det mulig for de som jobber i selskapene deres å overleve, selv om lønnen ikke er til å leve av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer