Verdens skumleste film

Fredag har «Exorsisten» (1973) på nytt premiere i Norge - med ny lyd og nye scener. Dagbladet.no gir deg alt om verdens verste film.

En myte blir skapt

1976 kom verdens verste film til Norge. 25 år er filmen på nytt aktuell - denne gangen med ny lyd og fire helt nye scener. Dagbladet.no gir deg alle fakta og detaljene omkring «Exorsisten».

I «Exorsisten» begynner en liten jente, Regan (Linda Blair) å oppvise bisarr oppførsel etter at hun blir funnet i kjelleren lekende med et ouija-brett. Etter å ha fått kontakt med kaptein Howdy forandrer hun totalt personlighet og hennes mor, Chris O'Neil (Ellen Burstyn), finner til slutt ingen annen utvei enn å kontakte en prest - en djevelutdriver.

Fra 18 til 15 års grense

Filmen ble mottatt med begeistring - og hat. Forskjellige religiøse grupperinger hevdet at filmen var et verk av djevelen selv og at den burde bli bannlyst. Andre var litt mildere og påsto at filmen var blasfemisk og burde forbys av den grunn.

Når filmen kom til Norge i 1976 var den allerede omdiskutert - også i Norge ble det demonstrert utenfor kinosalene mot filmen. «Exorsisten» hadde USA-premiere julen 1973, men i Norge fikk den først premiere i 1976, grunnet den pågående boikotten av amerikansk film. En rekke kinoer nektet filmen oppsetning og debatten raste i norske medier.

I 1976 fikk filmen da også strengest sensur - en 18 års grense - i 2001 har Statens filmtilsyn gitt den en 15 års grense med en fraråding for unge under 15 år. Hva har skjedd i mellomtiden, Trygve Panhoff, filmsakkyndig ved Statens Filmtilsyn?

- 18 års aldersgrense ble innført på slutten av 60-tallet. Den var ment å brukes på såkalte 'kunstneriske filmer', men det ble tidlig hevd på å også bruke den på filmer man mente var skremmende sier Trygve Panhoff til Dagbladet.no

Det er vel unødvendig å spørre hvilken kategori «Exorsisten» falt under?

- «Exorsisten fikk en 18 års grense fordi en del scener i filmen sto frem som billedmessig svært grafiske og skremmende for publikum. En del av effektene som ble tatt bruk var aldri tidligere sett på film og filmen kom som et sjokk på et intetanende publikum, sier Panhoff videre.

I dag får den en 15 års grense - hva har skjedd i mellomtiden?

- Vi har gitt den en 15 års grense, men har frarådet den for unge under 15 år. Dette er et signal til publikum at det fortsatt er en skremmende film. Men publikum har forandret seg. De er vant til å se sjokkeffekter på film. De er vant til en stor del grafiske voldsscener og avanserte spesialeffekter. Vi ser på «Exorsisten» som en typisk effektfilm. Publikum er blitt mye mer sofistikerte, så selv om det er den samme filmen som blir vist tror vi ikke den kommer til å ha den samme sjokkeffekten på et intetanende publikum i dag som den hadde i 1974. Filmen er kjent og folk vet hva de går til, sier Panhoff til Dagbladet.no.

De nye scener

Når filmen nå relanseres er det med fire helt nye scener og et nytt lydbilde. For deg som ikke har sett filmen advarer vi herved at resten av teksten avslører noe av handlingen i filmen.

1. Tidlig i filmen vet de ikke hva som er galt med lille Regan. Moren tar henne med på sykehuset hvor hun må gjennomgå både den ene og andre testen. Selve scenene fra operasjonsstuen er ikke med i den gamle versjonen. I den nye har de lagt inn en ganske lang sekvens fra undersøkelsene. Denne scenen er med på å forklare hva det refereres til når moren og datter senere refererer til det doktoren sa.

2. En av de mest beryktede nye scenene er 'spiderwalk'-scenen. Her får vi se Regan gå ned trappen, bøyd baklangs - som en edderkopp - mens blodet drypper ut av munnen hennes. En berømt scene - selv om ingen har sett den tidligere.

3. Etter første runde med djevelutdrivelse møtes prestene Karras(Jason Miller) og Merrin (Max von Sydow) på trappesatsen utenfor Regans rom. Her har de en lengre samtale om at djevelens mål kanskje ikke er jenten selv, men de rundt henne - djevelen vil at de skal lide.

4. Sisten scene i den ny restaurert filmen er lengre enn originalen. Den viser presten Dyer og poitimannen Kindemann i en samtale nedenfor de fatale trappene utenfor den gamle huset.

Filmen er blitt 11 minutter lengre og den er restaurert med et splitter nytt lydbilde som er med på å understreke den allerede uhyggelige stemningen i filmen ennå bedre.

Uansett hvor sofistikert vi publikum er blitt, er det fortsatt ingen tvil om at «Exorsisten» holder stand som en av tidenes aller beste skrekkfilmer.