Verdens største moteshow

LOS ANGELES (Dagbladet): Oscar dreier seg like mye om å se bra ut som om film. For Julia Roberts dreier det seg om begge deler: Hun er penest og sannsynligvis beste kvinnelige hovedrolleinnehaver.

Russell Crowe eller Tom Hanks tar med seg en Oscar-statuett som beste mannlige skuespiller, dersom forhåndstipsene slår til. Hollywood er klar for den 73. utdelingen av verdens aller gjeveste filmpris. Det er også filmstjernene, og ikke minst designerne som nå i månedsvis har arbeidet med å få stjernene til å bære deres klær når de i blitzlyset smiler seg ut av limousinen og opp den røde løperen foran Shrine Auditorium og filmverdenens aller største fest i natt norsk tid. Skuespilleren og komikeren Steve Martin leder den glamorøse forestillingen.

Moteshow

Hva Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones, Juliette Binoche, Kate Hudson og alle de andre har bestemt seg for å ha på seg av klær og smykker, er nesten en like vel bevart hemmelighet som hvem som får med seg en Oscar-statuett hjem.

For Oscar er omtrent like mye et moteshow som verdens mest prestisjefylte filmutdeling. Oscar-tradisjonen tilsier at det blir klassisk og elegant.

Alle de 6000 som er akkreditert til nattas utdeling, må være stivpyntet før de blir grundig sikkerhetssjekket. I år vil sikkerheten dessuten bli skjerpet, siden FBI frykter at Russell Crowe skal bli kidnappet. Oscar-utdelingen ville være det ultimate sted å kidnappe Crowe.

Julia favoritt

Bookmakerne har lenge hatt hendene fulle med Oscar-utdelingen, og ifølge oddssettere, filmjournalister og eksperter i Hollywood er det «Gladiatoren» og «Erin Brockovich» som ligger best an med en odds på 2- 1. «Traffic» ligger på 3- 1, mens «Snikende tiger, skjult drage» har 5- 1 i odds. Svenske Lasse Hallströms «Sjokolade» står i 12- 1.

Resten av utdelingen er for så vidt åpen; sett bort fra at Julia Roberts som advokatassistenten Erin Brockovich ligger an til å få statuen for beste kvinnelige skuespiller. Oddsene hennes er i alle fall gode: 1- 0,25, mens Joan Allen («The Contender») står i 2- 1, Laura Linney («You Can Count On Me») 3- 1, Juliette Binoche («Sjokolade») 8- 1 og Ellen Burstyn («Requiem For A Dream») 12- 1.

Russell vs. Tom

Russell Crowe («Gladiatoren») og Tom Hanks («Cast Away») har begge oddsene 1- 1, mens Ed Harris («Pollock») gir 3- 1, Geoffrey Rush («Quills») 8- 1 og Javier Bardem («Before Night Falls») 12- 1.

For beste birolle er Benicio Del Toro suveren i den mannlige kategorien, for rollen som meksikansk narkopolitimann i «Traffic», som kommer opp i Norge fredag. «Traffic» har totalt fem nominasjoner. Kate Hudsons birolle i «Almost Famous» kan gi henne Oscar, mens Ang Lee ligger godt an til å bli beste regissør for sin jobb med «Snikende tiger, skjult drage».