Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdens største mp3-spiller?

Gjør som Astrid (74): Plugg deg inn i turbenken og hør ny, elektronisk musikk.

STAVANGER (Dagbladet.no): Til dere som sjekker kalenderen: Nei, det er ikke 1. april. For rundt om i Rogaland settes det i disse dager ut ti benker med innebygde mp3-spillere, drevet av solcellepanel.

Skal du til Stavanger-regionen i løpet av de neste 12 månedene, kan du hvile beina mens du hører på musikk fra Nils Henrik Asheim, Geir Jenssen (Biosphere), Karlheinz Stockhausen og sju andre.

En av dem er John Erik Kaada, mannen bak filmmusikken til Mongoland, Alt om min far, Hawaii, Oslo og Mannen som elsket Yngve. Kaadas benk inneholder musikkstykket «Den bortførte fasan», og står ved Mosvannet, langs Stavangers mest populære tursti.

En av de første til å teste ut benken var 74 år gamle Astrid Solum, som gikk forbi med hundene Titus (5) og Celina Bella (4).
- Dette er fantastisk! Så herlig musikk. Jeg skulle gjerne hatt en sånn benk i hagen min, sier den blide pensjonisten.

Solum får hjelp av prosjektleder Stein Bjelland til å sende en tekstmelding til nummeret som står på benken. Like etter får hun en sms med informasjon om musikken, som Kaada har laget med tanke på utsikten til trær, siv og vann.

- Dette er musikk som passer her. Tiltaket er veldig bra, spesielt for meg som går tur rundt dette vannet hver dag, sier Astrid Solum.

Fasanmusikk

Det er elektronika-festivalen Numusic som står bak prosjektet Sonic Vista, som igjen er en del av programmet til kulturhovedstaden Stavanger 2008. Langs turstier, ved fyr og midt i Stavanger sentrum skal musikkbenkene være tilgjengelige for alle som har med headset. Når du plugger deg inn, starter musikken.

INGEN PINEBENK: Astrid Solum (74) storkoste seg med John Erik Kaadas filmatiske musikk om fasaner i formiddag. Foto: Erling Hægeland.
INGEN PINEBENK: Astrid Solum (74) storkoste seg med John Erik Kaadas filmatiske musikk om fasaner i formiddag. Foto: Erling Hægeland. Vis mer

John Erik Kaadas komposisjon var inspirert av fasaner.
-Jeg har laget noe som er åpent for tolkning, litt filmmusikk-aktig, sier Kaada til Dagbladet.no.

Benken ligger ikke langt fra der han vokste opp, og tidligere var det fasaner i området.

-Jeg sjekket litt, og fant ut at de ble hentet fra Østen og satt ut her for å bli jaktet på. Seinere fant man ut at de kunne være smittebærere, så da ble de fjernet igjen. Musikken er et bilde på hvordan jeg tenker meg at den første fasanen som ble hentet hit hadde det. Jeg innbiller meg at det må ha vært ganske trist, så dette blir en slags minnestøtte om en fasanskjebne, sier Kaada.

Metal

En annen benk skal stå i den nye Geoparken, som snart skal innvies utenfor Norsk Oljemuseum i Stavanger sentrum. Her har arkitektfirmaet Helen & Hard brukt plattformskrot fra Nordsjøen til å lage skatepark.

Når ungdommene skal hvile seg, kan de plugge seg inn i benken og høre musikken til Hai Nguyen Dinh fra den intense metal-duoen Next Life.

-Denne musikken er mye mykere og snillere enn Next Life. Jeg har prøvd å holde det så moderat som mulig, og ikke ha med gitarer, slik at bestemødre som plugger seg inn, ikke får sjokk, sier Dinh og ler.

Enda mer bestemorvennlig er muligens Nils Henrik Asheim. Mannen som laget åpningsfanfaren på Lillehammer-OL og brudemarsjen til kronprinsparet, har fått ansvaret for en benk ved Ullandhaug-tårnet. Et seks minutters lydverk skal akkompagnere turgåernes utsikt til innflygingen på Sola.

image: Verdens største mp3-spiller?

-Jeg har basert meg på orgellyder, som er min spesialitet. Jeg er selv oppvokst ved en flyplass, og har forsøkt å lage musikk som henger i lufta. Jeg tror det blir en følelsesfull og vakker opplevelse, sier Asheim. Han liker ideen av å lage musikk til ett spesielt sted og synes det er spennende å ta kirkeorgellyder med ut i naturen.

-Musikken fader litt inn og ut, så på enkelte tidspunkter vil lydene rundt benken ta over for musikken, sier komponisten.

Ti benker

Det skal lages et kart over benkenes plassering for å hjelpe både innbyggere og besøkende til Stavanger å finne dem. Her er lista:

Sten Ove Toft, Sølyst, Stavanger.

John Erik Kaada, Mosvannet/Rogaland kunstmuseum, Stavanger.

Nils Henrik Asheim, Ullandhaugtårnet, Stavanger.

Hai Nuyen Dinh, Geoparken/Oljemuseet, Stavanger.

Kim Cascone, Vaulen badeplass, Stavanger.

Maja Ratjke, Vistestranden, Randaberg.

Goodipal, Randabergfjellet.

David Toop, Eigerøy fyr, Eigersund.

Geir Jenssen, Utsira fyr, Utsira.

Karlheinz Stockhausen, minnebenk på Tou Scene, Stavanger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media