Verdens største Park

Ingen solgte flere plater i 2001. I år skal de erobre verden igjen. Som eneste norske avis har Dagbladet møtt Linkin Park.

HAMBURG (Dagbladet): Det blir umulig å unngå Linkin Park denne våren. En hel verden av tenåringer kommer til å la Irak-krigen gå sin gang på tv, trekke seg tilbake til gutterommet, skru opp volumet og la «Meteora» redefinere følelsesregisteret sitt, akkurat som de gjorde da debutalbumet «Hybrid Theory» kom ut på tampen av 2000.

«Hybrid Theory», verdens mestselgende plate i 2001. Den har nå solgt i 14 millioner eksemplarer, 50000 av dem i Norge. Her hjemme kommer de samme ungguttene samtidig til å starte nedtellingen til Linkin Parks konsert i Frognerbadet under Norwegian Wood fredag 13. juni.

Ny anerkjennelse

Helt sikkert viktigere for Linkin Park er det likevel å skulle turnere sammen med Metallica, Limp Bizkit, Deftones og Mudvayne i USA seinere på sommeren, under banneret «Sound of Sanatorium». Det var Metallica som inviterte dem med på tur.

- Bare at Metallica tenker at vi er på samme nivå som dem, er en stor kompliment, mener Linkin Park-vokalist Chester Bennington (27).

Vi møter Bennington, gitarist Brad Delson og trommis Rob Bourdon i en suite på ultrafasjonable Hyatt Hotel i Hamburg. Linkin Park er i byen for spille konsert og snakke med europeiske medier, deriblant et utvalg østeuropeiske metalmagasiner. Samt Dagbladet. Som drister seg til å spørre:

- Tror dere at Metallica-turneen er det som skal til for å kvitte dere med boybandbeskyldningene én gang for alle?

- Vi trenger ikke engang å bevise at det bare er en anklage! Musikken og konsertene våre snakker for seg selv, og alle som sier noe så latterlig, vet ingenting om bandet, tordner Bennington.

Forsvare plassen

Turneen med Metallica innebærer uansett en ny type anerkjennelse for bandet som ble, feilaktig, anklaget for å være fabrikkert av Backstreet Boys-oppfinneren Lou Pearlman, og som også, muligens mer korrekt, ble beskyldt for å la seg omdøpe fra Hybrid Theory til Linkin Park for de skulle havne i samme CD-hylle som Limp Bizkit i butikken.

Nå skal Linkin Park forsvare plassen som ey av numetalscenens største navn. Etter Korns salgsflopp med «Untouchables» i fjor er det nok av folk som har spådd nu-metalens snarlige død, blant andre metalmagasinet Kerrang! «Meteora» høres derimot ut som lyden av mer cash.

- Suksessen til «Hybrid Theory» har faktisk lettet presset, mener Bennington.

- Da vi spilte inn «Hybrid Theory», var det en haug med plateselskapssjefer som hang over oss og pustet oss i nakken. Denne gangen kom det ingen. Vi fikk sitte i studio og eksperimentere i fred, fortsetter Bennington.

- Men samtidig var produsenten vår opptatt av å bevise for seg selv at førsteplata ikke var noe blaff. Vi ville alle bevise for oss selv at vi er i stand til å holde dette nivået på karrieren vår.

Bennington snakker klart mest av trioen vi har foran oss. Bennington har streitet seg opp etter en røff oppvekst, med seksuelt misbruk og tungt narkotikamisbruk som ingredienser. Nå har han vært gift i sju år, og han har også blitt pappa mellom «Hybrid Theory» og «Meteora».

Ikke for kort

- For hver bra ting som skjer, for hver gang ei dør åpnes, er det samtidig ei dør som lukkes. Jeg har aldri vært mer isolert og alene enn de siste par åra, svarer Bennington på spørsmålet om de miserable tekstene han skriver, egentlig har rot i hans virkelige liv.

- Jeg er ekstremt fornøyd med suksessen til bandet mitt. Men samtidig har jeg ikke sett barnet mitt på 13 dager, og det gjør meg ikke lykkelig.

Brad Delson glir inn i samtalen når temaene blir helmusikalske, som å forklare at fløyta på «Nobody's Listening» er japansk og slettes ikke har noe med Midtøsten å gjøre («vi er ikke og vil ikke være et politisk band»), og hvorfor Beatles, U2 og Depeche Mode (bare hør på «Meteora»s avslutningsspor «Numb») er like viktige inspirasjonskilder som band fra metalsjangeren. Trommis Rob sier knapt nok noe i det hele tatt. Og det er selvsagt Chester Bennington som får siste ord.

- Tror dere kidsa vil synes at CD-en er for kort? At under 37 minutter musikk vil være lite for pengene?

- Vi tenker bare på at en plate skal være bra fra begynnelse til slutt, ikke at den må være en time lang. Da mister du ikke tråden så lett. Les anmeldelsen her

LINKIN PARK:«Vi tenker bare på at en plate skal være bra fra begynnelse til slutt, ikke at den må være en time lang.»