Verdens største vitsemaker holder koken

Selv det å glemme klokka blir morsomt når Jerry Seinfeld analyserer det.

VITSEMAKER: Det skal ikke stå på Jerry Seinfeld. Komikerveteranen fra New York er fortsatt en vital betrakter. Foto: Helge Hansen.
VITSEMAKER: Det skal ikke stå på Jerry Seinfeld. Komikerveteranen fra New York er fortsatt en vital betrakter. Foto: Helge Hansen.Vis mer

STAND-UP: Vestlandshallen er ikke akkurat den gjengse New York-komibule, med sine endeløse rekker plaststoler og buede blikktak.

Men det blir umiddelbart klart at ingen idrettshall er for stor til at den smått grånende komikeren Jerry Seinfeld ikke klarer å inkludere publikummerne på siste rad.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fylt lange søndager med Seinfeld-maraton og kald CocaCola i glasset. Det er 14 år siden Elaine, George, Kramer og Jerry ble buret inne og sa takk for ni år som en av de mest suksessfulle TV-seriene i historien. Det betyr ikke at firkløveret har forsvunnet fra folks bevissthet.

Gjengens nevroser og deres lett forkvaklede skråblikk og fortolkninger av de små tingene i livet blir aldri gamle. Noe forestillingen i Vestlandshallen er et fint vitnesbyrd om.

Selv om du har sett det 20 ganger, er det like morsomt hver gang George konspirerer seg frem til at et forslag om en menage trois (trekant, journ anm) er veien å gå for at Jerry skal få byttet ut sin daværende partner med romvenninnen. Eller se Elaines innbitte overmot diskvalifisere henne som suppekunde hos den berømte «Soup Nazi».

Poengene fra 90-tallet er for lengst borte, men det handler fortsatt om de små detaljene i hverdagen man ikke reflekterer over i øyeblikket, men som blir rene selvfølgeligheter når Seinfeld har prosessert dem for deg. Dette blir effektivt demonstrert når Seinfeld bruker det første kvarteret til å ta for seg aberet med å komme seg fra hjemmet til showet.

Han er aldri brå eller over toppen, på mange måter er han komediens Frank Sinatra, som forøvrige satte tonen før og etter showet - alltid elegant og presis. Fraseringene er myke og aldri vulgære, enten det handler om sjuskete strippeklubber, familieliv eller sosiale medier og offentlige toaletter.

Selv om han begynner å bli hakket stivere i leddene, går han ikke av veien for å illustrere poengene med å legge seg langflat langs scenegulvet.

Han forsvant like fort som han kom, men da hadde han allerede slitt ut lattermusklene til halve vestlandet.

KROPPSSPRÅK: Ingenting å si på mimikken til den aldrende komikeren.
KROPPSSPRÅK: Ingenting å si på mimikken til den aldrende komikeren. Vis mer