«Verdens styggeste kvinne»

Historien om apekvinnen Julia Pastrana er så usannsynlig at den bare kunne bli utspilt på livets virkelige scene. Nå kommer boka og trolig også filmen om henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Juliana Pastrana var en lavmælt kvinne, intelligent nok, men trist, trist over ikke å få tilgang til denne verden; og naiv, for hun sa at ektemannen elsket henne, sier forfatter og litteraturkritiker Christopher Hals Gylseth og journalist i NRKs Brennpunkt-redaksjon, Lars O. Toverud. De arbeider med et bokprosjekt om Julia Pastrana og hennes sønn.

Det foreligger også planer om en film. Regissør Taylor Hackford («An Officer and a Gentleman») vil engasjere Richard Gere i rollen som Julias ektemann.

Juliana Pastrana ble født i 1834 i en indianerstamme som levde isolert nordvest i Mexico. Julia var så underlig skapt at moren flyktet med henne.

Tre år gammel ble jenta funnet i skogen av noen gjetere. Hun var hårete over hele kroppen, panna var lav og vikende, og munnpartiet usedvanlig framstående.

Nå vet vi at hun led av en defekt, kongenital hypertrikose, arvelig overbehåring og en kjevesykdom som gir sterk vekst av tannkjøttet.

Tivoli-attraksjon

De første årene etter at hun ble funnet, levde hun et godt liv. Hun ble opptatt som tjenestejente i huset til guvernør Pedro Sànchez som ga henne undervisning i spansk, engelsk og fransk, og det sies at Julia leste mye. Men 20 år gammel måtte hun forlate denne beskyttede tilværelsen: Hun reiste ut og ble en attraksjon som «verdens styggeste kvinne» på et omreisende tivoli i USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer