Verdens tøffeste folk holder til i det krigsherjede Vietnam

Wandrups utvalgte: Ny bok skildrer det hardt prøvde landets vei mot framtida.

GATELIV: Vietnam er i dag et sydende samfunn med en voksende økonomi og en økende turisme. Einar Kr. Holtet har skrevet den første boka på norsk om denne nasjonen siden krigsåra. Foto: NTB Scanpix
GATELIV: Vietnam er i dag et sydende samfunn med en voksende økonomi og en økende turisme. Einar Kr. Holtet har skrevet den første boka på norsk om denne nasjonen siden krigsåra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I 1979 var journalisten Einar Kr. Holtet i Sørkinahavet, der han var med på å plukke opp båtflyktninger fra Vietnam. Erfaringene nedfelte han i boka «En båt fra Vietnam». Siden har han besøkt landet flere ganger og latt seg fascinere av viljen til å kjempe seg tilbake til et normalt liv etter årevis med krig, først mot de franske kolonialistene, deretter mot den amerikanske krigsmakten.

Kim Phuc, som flykter fra krigens redsler midt i dette bildet, har skrevet et forord til Holtets bok.
Kim Phuc, som flykter fra krigens redsler midt i dette bildet, har skrevet et forord til Holtets bok. Vis mer

Boka «Verdens tøffeste folk» er en innholdsrik skildring av dagens Vietnam. Men Holtet skildrer også historiske hendelser som massakren i My Lai i 1968 og slaget ved Dien Bien Phu i 1954. Boka er full av fortellinger om krig og fred. Den er en påminnelse om å ikke glemme denne nasjonen, som i form og størrelse ikke er ulik Norge, men der det bor 95 millioner mennesker.

Holtet møter både vietnamesere og utlendinger på sin vei gjennom Vietnams historie og geografi. Han skriver også om forholdene for menneskerettighetene i landet og stiller spørsmål om mulighetene for å utvikle et demokrati.

En av de få skjønnlitterære bøkene som er kommet fra Vietnam, er Duong Thu Huongs roman "De blindes paradis".
En av de få skjønnlitterære bøkene som er kommet fra Vietnam, er Duong Thu Huongs roman "De blindes paradis". Vis mer

La oss samtidig anbefale et par sterke romaner som er oversatt til norsk, og som er med på Holtets litteraturliste; Bao Ninhs «Krigens sorg» og Thu Huong Duongs «De blindes paradis». De supplerer på en utmerket måte Holtets engasjerte bok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer