GIR HÅP: At lille Island slo ut fotballstormakten England av EM er kansje første skritt i retning av en viktig endring av fotballen, mener Johannes Kiese. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB Scanpix
GIR HÅP: At lille Island slo ut fotballstormakten England av EM er kansje første skritt i retning av en viktig endring av fotballen, mener Johannes Kiese. Foto: Tobias Schwarz / AFP / NTB ScanpixVis mer

Verdens vakreste idrett

Selv om jeg er ubeskrivelig glad i fotball, har jeg i flere år vært redd for at idretten som jeg og så mange andre er glad i blir ødelagt.

Meninger

Jeg så min første fotballkamp i 2003, og har fulgt med på alle fotballmesterskap siden VM i Tyskland i 2006. Jeg har sett Portugal- Nederland i VM 2006 med 16 gule og fire røde kort, sett Zidane bli utvist i VM-finalen, og Mika Koppinen score for Rosenborg på Stamford Bridge. Men til tross disse ikoniske øyeblikkene, vil fotballsesongen 2015/16 stå igjen som den på mange måter aller, aller viktigste på svært lenge.

Johannes Kiese. Foto: Privat
Johannes Kiese. Foto: Privat Vis mer

Selv om jeg er ubeskrivelig glad i fotball, har jeg i flere år vært redd. Redd for at idretten som jeg og så mange andre er glad i blir ødelagt, av rike russiske oljesjeiker, store globaliserte og standardiserte fotballarenaer totalt uten sjel og sjarm. Jeg er bare 18 år, men drømmer om 80- og 90-tallets glade dager, hvor det bare var én kamp på tv i uken. Den gang kostet det omkring fem pund for billett til ståtribunen på de engelske fotballarenaene. Men fotballen er blitt mer etterspurt og kommersialisert. I dag kan du se fotball hver eneste dag, fra hele verden, når du måtte ønske det.

Penger har blitt så viktig at det ødelegger for reell konkurranse. Den enorme pengebruken har ført til et gjennomkorrupt FIFA, som gir VM til en nasjon hvor stadionanleggene bygges av arbeidere på slavekontakter, med stor risiko for å miste livet. Fotball, en idrett født og reist gjennom arbeiderklassen i England på 1800-tallet, er nå en middelklasseidrett. Personlig synes jeg dette er trist.

Men kanskje fins det håp. Bare i år har vi fått oppleve eventyrlaget Leicester vinne Premier League foran milliardærene i Chelsea og Manchester City, Ungarn vinne gruppen sin i EM, og sist men ikke minst lille Island slå ut fotballstormakten England. Kanskje er dette første skritt i retning av en viktig endring av verdens vakreste idrett!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.