Verdens verste beste filmer

Det er tilfredsstillende å rope ut at en film er oppskrytt.

MESTERVERK ELLER MAKKVERK?: Anita Ekberg i Federico Fellinis «La Dolce Vita». Nå har en britisk skribent tatt bladet fra munnen og sagt at vi må slutte å si at filmen er noe å skrive hjem om. FOTO: SCANPIX
MESTERVERK ELLER MAKKVERK?: Anita Ekberg i Federico Fellinis «La Dolce Vita». Nå har en britisk skribent tatt bladet fra munnen og sagt at vi må slutte å si at filmen er noe å skrive hjem om. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER LITE som skjer i Storbritannia om dagen også. Forfatter og skribent Tim Lott har funnet tid til å skrive en Guardian-artikkel han har drømt om å skrive lenge: «De verste beste filmene som noen gang er laget». I artikkelen slakter han en rekke filmklassikere, som ifølge Lott fortjener fint lite av statusen som er blitt dem til del. Fellinis «La Dolce Vita»? Et dovent rot av halvrealiserte selvbedrag. Truffauts «Jules og Jim»? Umorsom og selvforherligende.

Film er fullendte bilder som blir utsatt for de kritiske blikkene til stadig nye generasjoner, for tidenes stadig skiftende forventninger. Så hvordan skal vi vurdere om en film er god eller dårlig? At det trengs mer enn en god/dårlig-akse er åpenbart. Her er forslag til fire nye kategorier:

Dårlig/dårlig. Møl. Denne kategorien er det påfallende stor enighet om. Mennesker som knapt kjenner hverandre, kan på en fest finne et umiddelbart og entusiastisk fellesskap i forakten for «Battlefield Earth» eller «The Wedding Planner». En interessant underkategori er dårlig/dårlig/bra, filmer som er så grenseløst slette at de blir gjenstand for ny interesse i senere tid, som «Dis» og «Plan 9 From Outer Space».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer