Verdens verste hitliste

En større ansamling av søppel enn det som dominerer Norges offisielle salgsliste for tida, må man nederst i tikronersbunken på et eller annet kjøpesenter for å finne. Kjære nordmenn og en samlet platebransje: Skam dere!

La det være sagt med en gang: Dette er ingen kampanje mot VG-lista fra en avis som publiserer en konkurrerende liste. Dette er bare et hjertesukk over hva som selges, og kjøpes, av plater i et land hvor folk burde ha økonomisk og kulturelt vett til å holde seg langt unna det sjiktet som nå dominerer platelistene.

Personlig har jeg vært rystet over de siste ukers salgslister her til lands. At hele den internasjonale plateindustrien er i ferd med å bli en eneste stor gjenbruksbransje med samleplater og coverversjoner som dominerende salgsvare, er i og for seg ikke noe nytt. Men at man graver seg så langt ned i den resirkulerbare søppelhaugen, og at folk i tillegg biter på, det er intet annet enn skremmende. For hør bare her hva som akkurat nå ligger på de fem øverste plassene på lista som speiler platesalget i Norge: 1. Modern Talking «Back For Good»: Kvalme disco-tyskere gjør comeback med gamle og nye innspillinger av gårsdagens hits. 80-tallsmusikk på sitt mest pinlige i reprise. «Kliss på sitt beste!» 2. Demis Roussos «De beste sanger»: Norske Gram ivaretar sin distriktsprofil ved å spesialutgi denne korpulente greske husmorsangeren helt i utkanten av god smak. Gjenganger i Nitimen på 70-tallet - når rir han listene som en mare. «Kun for Norge!». 3. Peter Cetera «You're The Inspiration»: Avdanket eks-Chicago-vokalist. Viste seg totalt kraftløst som soloartist de siste ti åra. Men hei, se om han ikke klarer å prakke på det norske folk en ynkelig samleplate. «Den fra TV!» 4. Richard Marx «Greatest Hits»: Nok en smørsanger fra Chicago, byen altså. Se ellers 3. «De fine balladene».

Noe er galt når et livlig og enkelt bygdeband som D.D.E. føles som de reneste frelsere på en femteplass. Og hvis ikke de ansvarlige i de ledende plateselskapet her på berget ser hvilken oppdragende effekt de bedriver overfor det som til det kjedsommelige benevnes som verdens meste platekjøpende publikum, så kan man lure på hvor ansvarlige de er. Ett er i alle fall sikkert: Akkurat nå er vi verdens verste platekjøpere!