Verdens viktigste musikk-nettsted

500 000 band på MySpace.com fronter den nye musikkrevolusjonen.

(Dagbladet.no): 38 millioner brukere, 500 000 band, flere sidevisninger enn eBay: MySpace.com er blitt et av musikkbransjens viktigste verktøy for å oppdage nye talenter, og for å promotere musikk.

- Jeg kan ikke tenke meg at et plateselskap vil signe et band uten at de har vært på MySpace, sier Conor McNicholas, redaktør i musikkbladet NME ifølge The Guardian.

Kjøpt av Murdoch

Først litt historie: MySpace ble opprinnelig grunnlagt i 2003. Ideen var å gi usignede band muligheten til å vise seg fram og dele informasjon om framtidige konserter.

Siden ble raskt for flere enn bare musikere, og er i dag en ren communityside for folk som vil diskutere, blogge og vise fram bilder. Venner og medlemmer med felles interesser lenker til hverandre.

Men sidens røtter i musikkmiljøet er ikke glemt. Per i dag er det hele 500 000 band representert på MySpace-sidene.

Og antall venner de har gir platebransjen en viktig pekepinn om hvilke artister de bør investere i.

Så populær har sidene blitt at mediemogulen Rupert Murdoch i juli bladde opp 3,9 milliarder kroner på bordet for å kjøpe opp eieren Intermix Media.

EKSKLUSIVE LÅTER: Store artister som Madonna og REM har lagt ut låter eksklusivt for MySpace. FOTO: SCANPIX/AP
EKSKLUSIVE LÅTER: Store artister som Madonna og REM har lagt ut låter eksklusivt for MySpace. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Avtalen fikk stor oppmerksomhet. Var dette en tegn på at Murdoch vil inn i musikkbransjen? Vil Fox Interactive grabbe til seg rettighetene til musikken på siden?

- Absolutt ikke. Fox har ikke rettighetene til musikken, eller til å utnytte musikken på noen måte, sier MySpace-direktør Chris DeWolfe til Village Voice.

Eget plateselskap

I dag lever små band side om side med veletablerte artister på MySpace. REM, Weezer og Madonna har publisert musikk eksklusivt for siden, og portalen har også viktig for up-and-coming band som The Arctic Monkeys og The Happy Bullets.

Nylig annonserte også MySpace at de starter sitt eget plateselskap, i samarbeid med giganten Interscope.

Første ordinære utgivelse vil bli metal/hip hop-gruppa Hollywood Undead i januar, og en samleplate med noen av de mest populære gruppene er allerede ute.

Andre planer inkluderer ifølge Technewsworld.com lanseringen av en egen radiokanal og et eget filmselskap.

Vokser lynraskt

Flere norske band har også profil på MySpace. Aktiviteten på Hurra Torpedos sider tyder for eksempel på at USA-turneen har gitt en god del nye fans.

Men all hypen rundt siden til tross: Helt uten problemer er MySpace tross alt ikke.

Som The Guardian påpeker er det fullt mulig å opprette falske profiler og legge til seg selv som venn for å komme seg oppover på lista. Søkesystemet er mangelfullt, og kresne lyttere må regne med å bruke en god stund på å finne ting de liker.

Men at et selskap som tross alt bare har eksistert i to år trenger litt tid på å vokse av seg barnesykdommene, er kanskje ikke så rart.

- Jeg har jobbet med internett i 12 år, og har aldri sett et selskap vokse i den farten MySpace har gjort, sier Fox Interactive-direktør Ross Levinsohn til Businessweek.

Se lista over de mest populære MySpace-artistene her!

DRAHJELP: Siden gir også verdifull drahjelp til usignede artister, og gir brukerne mulighet til å sjekke ut om hypen rundt band som The Arctic Monkeys (bildet) stemmer.
LISTER: Topplistene på siden bestemmes av hvor mange brukere som hører på låtene.
EGET PLATESELSKAP: MySpace skal også gi ut egne skiver.