VERDENSARVEN: Tel Aviv, som ble grunnlagt i 1909, er den byen med flest Bauhaus-bygg (eller «International Style») i verden, og i 2003 ble «Den hvite byen» oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Gjennom utstillingen «The House is Burning and Grandma is Brushing her Hair», der galleriet Red House viste fram noen av journalisten Zipa Kempinskis 50 000 fotografier av byens graffiti, fant den uformelle gatekunsten veien inn til de offisielle institusjonene i Israel. Foto: NTB Scanpix
VERDENSARVEN: Tel Aviv, som ble grunnlagt i 1909, er den byen med flest Bauhaus-bygg (eller «International Style») i verden, og i 2003 ble «Den hvite byen» oppført på UNESCOs verdensarvliste. Gjennom utstillingen «The House is Burning and Grandma is Brushing her Hair», der galleriet Red House viste fram noen av journalisten Zipa Kempinskis 50 000 fotografier av byens graffiti, fant den uformelle gatekunsten veien inn til de offisielle institusjonene i Israel. Foto: NTB ScanpixVis mer

Verdensarvbyen som dyrker gatekunst og graffiti

Den hvite byen som fargelegges.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Farger i Den hvite byen Tel Aviv – «Den hvite byen» innerst i Middelhavet – er kjent som en liberal festby med et vitalt kunstnermiljø. Skjønt med sin korte historie og presserende politiske situasjon er det ikke museene, men gatekunsten og graffitien, som tiltrekker seg mest oppmerksomhet.

Tel Avivs posisjon som Israels mest moderne storby og landets finansielle og teknologiske motor er ubestridt, og byen har et ungdommelig preg med masser av ryggsekkturister og oppstartsbedrifter. Men mens dens motstykke Jerusalem – der politikken og religionen dominerer – er flere tusen år gammel, så har Tel Aviv bare så vidt fylt hundre. Den ble grunnlagt på sanddynene utenfor den hovedsakelig arabiske havnebyen Jaffa i 1909, men takket være jødiske immigranter fra Nazi-Tyskland, vokste den seg straks forbi. Og det var de europeiske innvandrerne som tok med seg den modernistiske Bauhaus-stilen – med funksjonelle hus bygget av billig materiale – som dominerer byens arkitektur i dag. Faktisk er Tel Aviv den byen med flest slike bygg i verden, over fire tusen, og i 2003 ble «Den hvite byen» oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn