Verdensbanken og verdens fattige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DENNE VÅREN

er det seksti år siden Verdensbanken ble født ut av forberedelsen til den nye økonomiske oppbyggingen etter andre verdenskrig. De seksti årene som har gått, har gjort Verdensbanken, sammen med Det Internasjonale Pengefondet, til den mest innflytelsesrike utviklingsinstitusjonen verden noen gang har sett. Den administrerer større ressurser, faglig ekspertise og forsknings- og planleggingskompetanse enn noen annen flernasjonal institusjon i dag. Selv innenfor enkeltfelt som aidsforebygging, vann, utdanning og tiltak for barn og kvinner, er banken større og mer innflytelsesrik enn de enkelte særorganisasjonene innen FN-familien. Banken drives som et aksjeselskap der innflytelsen er proporsjonal med innskuddene. Dette gjør at store og rike nasjoner institusjonelt sett alltid vil dominere bankens politikk. At avgjørelser i praksis som regel tas som konsensusvedtak endrer ikke dette faktum. Verdensbankens president velges i realiteten av USAs president.

PARALLELT MED

sin sterke innflytelse har Verdensbanken vært gjenstand for mye kritikk. Kritikken har spesielt vært ført fram av det sivile samfunnet, som banken spesielt under sin nåværende president Wolfensohn har invitert til dialog med. Vi vil holde fram tre omfattende samarbeidstiltak mellom banken og de frivillige organisasjonene:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer