Verdensbankens kriger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I LØPET AV EN UKE

nylig var jeg på to helt forskjellige møter over samme tema. Det ene var i Oslo, der den tidligere sjefen for Verdensbankens forskningsavdeling, Paul Collier, diskuterte årsaker til borgerkriger og hvilke politiske føringer det legger for å trygge freden i ettertid. Det andre møtet var i Barcelona, der statsvitere, jurister og historikere diskuterte det samme. Konklusjonene var så forskjellige at man kan lure på om samfunnsvitenskapen har noen nytteverdi i utformingen av en ønsket politikk.

NATURLIGVIS HAR DEN DET.

Men skal politikken være «kunnskapsbasert», bør det også installeres en rekke varsellamper. Det gjelder spesielt kunnskap som kommer med autoritetsstempel fra tunge institusjoner, legitimert av avanserte statistiske analyser, og delvis basert på konfidensielle data som ikke lett kan etterprøves av andre. Dette gjelder blant annet Verdensbankstudien om borgerkriger, og som Collier diskuterte på sin nordiske rundtur.

Møtet i Barcelona hadde en annen karakter. Deltakerne var en nokså vanlig blanding av forskere som baserte seg på tradisjonelle metoder, mye landkunnskap, historie og jus. Den normative orienteringen var eksplisitt. Årsakene til krig, og også løsningene til fred, fant man i strukturell ulikhet, i mangel på respekt for menneskerettigheter, systematisk undertrykkelse og utnyttelse, og liten deltakelse i fredsprossessen fra dem som er mest berørt: sivilbefolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer