Verdensberømt på søppelstreik

Tristan Egolf (29) fra USA er forfatter. Debutromanen hans, «Kongen på fyllinga», er oversatt til 13 språk, og kommer på norsk i disse dager. Boka er bitende og burlesk. Det er ikke forfatteren, som har vært på besøk i et solfylt, streikerolig Oslo.

Siste streikedag i Oslo. En passende ramme rundt intervjuet med Tristan Egolf. Romanen «Kongen på fyllinga» handler i stor grad om en streik. Men litt mer dramatisk enn det vi har erfart her i landet. I romanen er det de undertrykte, mobbede, nervebuntene av noen søppelkjørere i den lille Midtvest-byen Baker som gjør opprør. Et opprør og en streik som ender i fullstendig kaos. Det stemmer hundre prosent når det bak på boka står at dette er en eksplosiv debutroman.

Tristan Egolf tar imot på verandaen til Aschehougs villa i Oslo. På bordet står nystekte vafler og jordbærsyltetøy. Forfatteren smiler og røyker. Han er fornøyd med å være i Oslo og synes det er litt morsomt at det er streik. Egolf gir inntrykk av å være en rolig og sympatisk ung mann. Alt er idyll.

Dramatisk fyr

- Hvordan er det å skrive en såpass burlesk og på mange måter grotesk roman. Hva gjør det med deg?

- Romanen ble til i en slags eksplosjon. Jeg er nok en dramatisk fyr. Jeg brukte bare 18 måneder på å skrive romanen. Det er godt denne perioden ikke ble lengre, det var en ekstremt tøff tid. Jeg mistet alt. Helse, kjæreste, venner, ja, til og med forstanden. Jeg er en type som går 100% opp i et prosjekt. Det koster. Jeg visste at jeg bare måtte skrive for å bli ferdig.

Egolf forteller at han ble overrasket over sin egen reaksjon.

- Jeg forstår ideen med katarsis. At man skal føle seg renset etter en intensiv skriveprosess. Sånn ble det ikke for meg. Jeg hadde mer energi igjen. Selv om jeg trodde jeg skulle få livet tilbake og bli fornøyd, ble jeg tvert imot deprimert. Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre.

Søppelstreik

- Det må en utrolig fantasi til for å klare å skape en så uheldig hovedperson som John Kaltenbrunner?

- Jeg lover deg, det er flere sanne historier i denne boka enn jeg tør innrømme. Dette er virkeligheten. Slik lever mennesker. Jeg har både sett og erfart mange av de rå episodene i boka. Jeg har jobbet på kyllingfarm og hatt en egen sau. Det er ikke fantasi. Jeg har opplevd mennesker og små byer som skriker etter å bli skildret. Det er så mange kaotisk vakre steder, jeg kunne ha skrevet 2000 sider om slike miljøer. Det kunne ha sklidd helt ut. Søppelstreiken passet fint til å binde det hele sammen. De fleste av søppelmennenes historier i romanen er sanne. Det samme gjelder metodistdamene som reiser rundt og plyndrer syke menneskers hjem i overbevisning om at de gjør en god gjerning. Akkurat det har vært et stort problem enkelte steder.

Full av hat

- «Kongen på fyllinga» blir omtalt som en samfunnskritisk roman, full av hat til det dobbeltmoralske USA. Hvem ønsker du å ramme, i hvilken retning sparker du?

- Utdanningssystemet, arbeidsledighet og elendighet. Det er så mye dritt rundt omkring. Selv hadde jeg et traumatisk forhold til skolen. Ikke fordi jeg ikke hadde evnene, men fordi systemet er så snevert. Det er ikke rom for kreativitet og forskjellige mennesketyper.

Egolf understreker at han ikke klager over sin egen oppvekst.

- Vi hadde tak over hodet og middag på bordet hver dag. Jeg hadde det bra, sier han.

Pressens løgner

Nå er Egolf i gang med bok nummer to. Han håper han har lært noe. Blant annet har han fått seg en agent. Det tok et par år før han skjønte at det var noe han bare måtte ha.

Det verserer mange historier om Tristan Egolfs debut. Han har lest flere av dem med stor undring og synes enkelte har vært som tegneseriehistorier. Sannheten er at han ble kjent med datteren til den kjente, franske forfatteren Patrick Modiano. Modiano leste manuset og leverte det videre til sitt forlag som ga ut boka. Det er også en sannhet at manuset ble refusert fra 76 forlag i USA, men ifølge Egolf kan man ikke vente annet når man ikke har en agent som kan snakke manuset inn i et forlag. Han regner med at minst halvparten av avslagene har kommet uten at noen engang har kikket på manuset.

Jeg spør med en forhåpning i stemmen om han i dag er gift med datteren til Modiano. Det hadde vært en god historie. Egolf smiler.

- Jeg vet at han har blitt omtalt som min svigerfar. Svaret er nei. Du får skrive hva du vil. Pressen forholder seg ikke så mye til sannheten uansett.

SØPPELKAOS: Debutanten Tristan Egolf har hatt kjempesuksess med romanen "Kongen på fyllinga".