Verdensberømte på sparebluss

I år topper de hitlister i hele verden. I fjor tjente Nico & Vinz småpenger.

<strong>FLYR HØYT:</strong> Nico &amp; Vinz på I Heart Radio-festivalen i Las Vegas i september. Først neste år vil inntektene fra deres internasjonale suksess vises i likningstallene. Foto: NTB Scanpix
FLYR HØYT: Nico & Vinz på I Heart Radio-festivalen i Las Vegas i september. Først neste år vil inntektene fra deres internasjonale suksess vises i likningstallene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Selv om «Am i Wrong» var en solid radiohit i Norge allerede i 2013, avspeiles ikke det i likninga til Nico & Vinz. De to østkantgutta fra Oslo hadde en nettoinntekt på henholdvis 185 743 og 157 112 kroner i fjor.

At begge samtidig satt på sekssifrede formuer, kan tyde på at de heller ikke er løsslupne med kronene som kommer inn.

Royalties fra radiospilling i 2013 vil antakelig avspeiles i likninga først neste år. Da kan de to 24-åringene trolig også føre opp inntekter fra nedlasting, streaming, platesalg og opptredener verden over for såvel hitsingelen som sitt ferske album, «Black Star Elephant».

«Am i Wrong» har toppet flere av Billboard-listene i USA og lå i sommer lenge i toppskiktet på den viktigste av dem alle, Hot 100-lista. De har dessuten gått til topps i Storbritannia og en rekke andre land. Også oppfølgeren «In Your Arms» er omfavnet av mange radiostasjoner.

Størst siden A-ha Det gjør Nico & Vinz til Norges største popsuksess utenlands siden A-ha i 1986.

Hvor mye inntekter slike hitlåter genererer, er nærmest umulig å anslå i dagens musikkmarked. Det er store variasjoner i hvor mye en avspilling på for eksempel Youtube gir til opphavsmennene i de forskjellige landene. I enkelte store markeder har rettighetshavernes organisasjoner fortsatt ikke avtaleverket på plass.

Men Dagens Næringsliv har anslått at de to partnerne og deres medkomponist William Wiik Larsen kan tjene 3,8 millioner kroner bare på streamingen av «Am I Wrong».

Om skattelistene

Inntekten oppgitt i skattelistene kan være lavere enn det som faktisk er tjent.

Det er fordi inntekten som oppgis i skattelistene er såkalt «alminnelig inntekt», altså nettoinntekt. Dette er summen av inntekter, minus alle fradrag.

Fradragene kan være alt fra renteutgifter, pendlerutgifter, sykdomsutgifter eller liknende.

Skatt
Utliknet skatt er all skatt, inkludert trygdeavgift, toppskatt, skatt på utbytte og skatt til stat og kommune.

Formue
Formuen som er oppgitt er såkalt nettoformue, og er summen av blant annet bankinnskudd, verdipapirer og fast eiendom, minus gjeld.

Det er viktig å merke seg at fast eiendom regnes etter likningsverdi, og ikke markedsverdi.

Kilde: Skatteetaten

Selv har de sagt til avisa at de ikke aner hvor mye penger de tjener, og at de har valgt musikken som levevei fordi de liker å underholde folk.

Også for Karpe Diem er hiphop-inspirert pop blitt en god inntektskilde. Både Magdi og Chirag hadde nettoinntekter på rundt 1,5 millioner i fjor.

Fikk formue Før Nico & Vinz slo gjennom hadde komikerduoen Ylvis en stor hit med «What Does the Fox Say». I etterkant av suksessen varemerkeregistrerte brødreparet frasen, og ga ut ei barnebok basert på konseptet.

Ylvis-gutta eier sitt eget produksjonsselskap de tar ut lønn fra. I likninga for 2013 har Vegard Ylvisåkers nettoinntekt sunket fra 3,4 millioner til 2,6 millioner, samtidig som han har lagt seg opp en nettoformue på 2,5 millioner.

<strong>GOD INNTEKT:</strong> Som kunstner, talentmentor og The Voice-dommer tjener Magne Furuholmen det dobbelte av tidligere bandkollega Morten Harket, som utelukkende driver som artist. Foto: Anders Grønneberg
GOD INNTEKT: Som kunstner, talentmentor og The Voice-dommer tjener Magne Furuholmen det dobbelte av tidligere bandkollega Morten Harket, som utelukkende driver som artist. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Storebror Bård har ikke formue, men økte inntekta fra 2,8 millioner i 2012 til 3,1 millioner i år.

De største formuene i musikk-Norge er det stadig Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde, Lene Marlin, Morten Abel, Leiv Ove Andsnes og Øyvind Staveland fra Vamp som sitter på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer