Verdensblues fra Telemark

Torsdag åpner Notodden Bluesfestival og plateselskapet Bluestown Records runder ett år. Det markeres med to plateutgivelser. Begge med dype spor av festivalen i fjor.

Den ene er i sin helhet et opptak fra fjorårets festival, og samtidig den norske blueslegenden Kåre Viruds første live-CD.

- Det er bestillingsverket «Vår Daglige Blues» fra Notodden Teater, og jeg var heldig som fikk med meg et håndplukket lag av knallbra musikere. Åtte av låtene er tidligere uutgitt materiale, og det er jo ganske uvanlig for en liveplate, mener Virud.

Han har med seg blant andre Bård Slagsvold , Tore Wildaur , Geir Sundstøl , Atle Karlsen , Espen Fjelle , Leif Winther og Anders Nyberg . Da vet alle med litt kjennskap til norsk musikk at 5. august 2000 ble en minnerik aften, som Notodden Bluesfestival, Bluestown Records og NRK P1 bare måtte feste til tape for all ettertid.

Hyller en sliter

På platas siste spor hyller Virud en gammel sliter, Blind Lemon Jefferson, som frøs i hjel i Chicago i 1929. Texaneren ble bare 34 år, men fikk en hit med «See That My Grave Is Kept Clean».

- Jeg har lenge hatt lyst til å sende ham en hilsen. Det tok minst 50 år før noen viet ham en viss oppmerksomhet, sier Virud.

Jostein Forsberg i Bluestown Records og Per Ole Hagen, musikksjef i NRK P1, er stolte over å kunne gi ut Kåre Viruds første konsertplate.

- Det er flott å få en dokumentasjon av den fantastiske konserten. Dessuten er det en ekstra stor gevinst å få gi ut skiva, fordi vi setter umåtelig stor pris på det Kåre gjør.

Vol. 2

For tre år siden ga Notodden Bluesfestival ut samle-cd-en «NBF - The First Ten Years». Det ble en kritiker- og publikumssuksess. Den gangen var det bluesens legender det handlet om.

- Nå er det de som fornyer bluesen, unge artister på vei opp, bluesens framtid, vi setter fokus på med «Bluestown - Notodden Blues Festival, vol. 2», sier Jostein Forsberg.

Sista Monica, Mighty Sam McClain, Kim Wilson og Jimmie Vaughan er blant artistene som serverer blues av i dag, fra de tre siste åra med bluesfest på Notodden.

- Platene er også et ledd i vårt arbeid for å bevare festivalens gode navn og rykte, sier Borgar Dale i Notodden Bluesfestival.

Både festivalledelsen, plateselskapet og NRK P1 mer enn antyder at det blir et videre samarbeid om utgivelser av det beste fra Notodden. Godbitene står i kø når festivalen åpner torsdag.

<B>KÅRE LIVE:</B> For første gang kan Kåre Virud oppleves på konsertplate. Han hadde med seg et norsk A-lag på Notodden Teater 5. august i fjor. - Jeg var heldig som fikk spille med et knippe håndplukkede musikere, sier Virud.