Verdenshandel giret på vekst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Verdenshandelen skal bli friere og striere. De nesten 140 medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon starter i disse dager forhandlinger innen (minst) tre områder: landbruk, tjenester og «intellektuelle rettigheter», det vil si f.eks. varemerker, kopirettigheter, patenter, herunder også patent på levende organismer. Et hovedmål for organisasjonen er å fremme økonomisk vekst gjennom handel. # Forestillingen om at handel gir rikdom, bygger på det anerkjente prinsippet «komparative fortrinn». Altså: Hvis hvert land konsentrerer seg om å produsere det landet har best forutsetninger for, og øvrige behov dekkes gjennom handel, så vil alle som deltar i handelen bli rikere enn de ellers ville blitt. Dette fordi hvert land da produserer med relativt høy produktivitet (verdiskapning pr. arbeidstime). Konkurransepresset vil gi en kontinuerlig sanering av lite effektiv virksomhet, noe som også hever produktivitetsnivået. Sammen med stadig forbedret teknologi, organisering, bedre utdannelse, mer kapital, etc., stimulerer dette produktivitetsveksten ytterligere, og resultatet skal bli det som i praksis er alle lands mål i dag: Økonomisk vekst definert som økende BNP.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer