KOMMENTARER

Saudi-Arabia

Verdenshistoriens største skatteraid

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (MBS) dro inn 820 milliarder kroner fra fengslede «skattesnytere».

STÅR FRAM SOM VELGJØRER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har tappet rike landsmenn for milliarder. Foto: Reuters/NTB Scanpix
STÅR FRAM SOM VELGJØRER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har tappet rike landsmenn for milliarder. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Han var smartere enn mange trodde, MBS, da han i november i fjor arresterte over 300 ledende forretningsfolk og andre høytstående saudiere, mange av dem blant al-Saud-dynastiets 6000 prinser. Begrunnelsen for massearrestasjonene var korrupsjon, men det luktet utrensing av potensielle politiske og økonomiske rivaler lang vei. Nå er sakene mot de fleste av de arresterte stort sett ferdig etterforsket, og forleden slapp den saudiske riksadvokaten Saud al-Mojeb en aldri så liten bombe: Hundrevis av milliarder unndratte skattekroner var tilbakeført til statskassa.

Hvordan dette hadde foregått? De fleste av de arresterte hadde rett og slett kjøpt seg fri ved å betale skatten de skyldte, skal vi tro Saud al-Mojeb. Mye er tilbakebetalt kontant, men staten har også fått eiendommer, store verdisaker og aksjer fra de nå løslatte rikingene. For det er ikke akkurat småfolk det dreier seg om. Blant de løslatte er prins Alaweed bin Talal, en av verdens rikeste menn med store eierinteresser i flere multinasjonale selskaper. Da han ble løslatt forrige helg etter å ha kommet til en avtale med skattemyndighetene, bedyret han likevel sin uskyld.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer