Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Saudi-Arabia

Verdenshistoriens største skatteraid

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (MBS) dro inn 820 milliarder kroner fra fengslede «skattesnytere».

STÅR FRAM SOM VELGJØRER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har tappet rike landsmenn for milliarder. Foto: Reuters/NTB Scanpix
STÅR FRAM SOM VELGJØRER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har tappet rike landsmenn for milliarder. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var smartere enn mange trodde, MBS, da han i november i fjor arresterte over 300 ledende forretningsfolk og andre høytstående saudiere, mange av dem blant al-Saud-dynastiets 6000 prinser. Begrunnelsen for massearrestasjonene var korrupsjon, men det luktet utrensing av potensielle politiske og økonomiske rivaler lang vei. Nå er sakene mot de fleste av de arresterte stort sett ferdig etterforsket, og forleden slapp den saudiske riksadvokaten Saud al-Mojeb en aldri så liten bombe: Hundrevis av milliarder unndratte skattekroner var tilbakeført til statskassa.

Hvordan dette hadde foregått? De fleste av de arresterte hadde rett og slett kjøpt seg fri ved å betale skatten de skyldte, skal vi tro Saud al-Mojeb. Mye er tilbakebetalt kontant, men staten har også fått eiendommer, store verdisaker og aksjer fra de nå løslatte rikingene. For det er ikke akkurat småfolk det dreier seg om. Blant de løslatte er prins Alaweed bin Talal, en av verdens rikeste menn med store eierinteresser i flere multinasjonale selskaper. Da han ble løslatt forrige helg etter å ha kommet til en avtale med skattemyndighetene, bedyret han likevel sin uskyld.

Da massearrestasjonene ble gjennomført for tre måneder siden, ble det fasjonable Ritz-Carlton Hotel i hovedstaden Riyadh omgjort til luksusfengsel. For MBS torde ikke å sette kremen av saudisk forretningsadel i en vanlig kasjott. På Ritz levde fangene et luksusliv med tilgang til spisesaler, treningssenter, skreddere og leger.

Ritz-Carlton åpner etter planen for vanlig publikum i midten av måneden. 56 av de arresterte vil foreløpig ikke bli løslatt fordi etterforskningen mot dem fortsetter. Nå går spekulasjonene om hvorvidt disse havner i vanlige fengsler.

Kronprins Mohammed bin Salman, som i realiteten styrer landet der hans far er konge, tok en stor sjanse ved å arrestere så framtredende medlemmer av den saudiske kongefamilien og andre innflytelsesrike stamme- og klanledere. Foreløpig ser det ut til å ha gått bra, men det er nok noen som håper på politisk hevn i framtida. Blant vanlige saudiere som har fått sin økonomiske livskvalitet svekket på grunn av lave oljepriser, var imidlertid massearrestasjonen et populært tiltak. Og nå får de sin belønning, skal vi tro riksadvokat al-Mojeb; de tilbakeførte kronene skal blant annet gå til å øke subsidiene til familier med lave og mellomstore inntekter. Disse utgjør rundt halvparten av befolkningen.

En moderne Robin Hood? Neppe.

Om den styrtrike MBS havner i Guinness rekordbok, vites ikke, men han troner nok på toppen av lista med populære og ikke minst upopulære skatteinnkrevere gjennom tidene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!