«Økonomi er i grunnen ikke et fag i det hele tatt; det er en måte å tenke på. Det er lite eller ingenting av rene faktakunnskaper». Dette skriver økonomiprofessor Victor D. Norman i sin bok Blue Note (2004, side 73).
Sitatet er kanskje ment humoristisk, men det er samtidig en urovekkende ærlig bekjennelse av hva økonomifaget egentlig er; et verdiladet fag, «en måte å tenke på», en strukturert og forutbestemt måte å behandle problemstillinger på, og å svare på spørsmål på, uavhengig av virkeligheten. En ideologi.
Det er ikke dette de rundt 20.000 studentene som hvert år studerer økonomi i Norge får beskjed om at de lærer. Tvert i mot. På norske høyskoler og universiteter eksisterer det i dag en hellig overbevisning om at det rådende økonomifaget er et politisk nøytralt verktøy født av objektive økonomiske lover, hvor de politiske valgene er begrenset til spørsmålet om man ønsker å forholde seg til en gitt og udiskutabel økonomisk teori – eller ikke. Den økonomiske teorien er upåvirket av politiske verdier, heter det. Svaret, løsningen, anbefalingen, politikken som kommer ut i andre enden av maskinen gjenspeiler derfor kun maskinens iboende nøytralitet, og er frikoblet subjektive, verdiladede politiske valg.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger