FORMIDLER: I tillegg til å være astrofysiker og sjef for Hayden Planetarium på the American Museum of Natural Historiy, er Neil DeGrasse Tyson (t.v.) programleder for vitenskapsprogrammet «Cosmos». Seth MacFarlane  (t.h.), kjent som mannen bak Family Guy, er produsent.  Foto: KEVORK DJANSEZIAN / REUTERS / NTB SCANPIX
FORMIDLER: I tillegg til å være astrofysiker og sjef for Hayden Planetarium på the American Museum of Natural Historiy, er Neil DeGrasse Tyson (t.v.) programleder for vitenskapsprogrammet «Cosmos». Seth MacFarlane (t.h.), kjent som mannen bak Family Guy, er produsent. Foto: KEVORK DJANSEZIAN / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Verdenskjent astrofysiker: - Vitenskapelig analfabetisme er en av vår tids store tragedier

Politikere håndplukker vitenskap som underbygger deres syn, mener Neil DeGrasse Tyson.

(Dagbladet): Neil DeGrasse Tyson er en av verdens mest kjente astrofysikere.

I en paneldebatt arrangert av The Guardian uttrykte han bekymring for folks forståelse av vitenskap.

- En av de store tragediene i moderne samfunn er at politikere håndplukker vitenskap etter sine sosiale, kulturelle politiske, religiøse trossystemer. Det er begynnelsen på slutten på et informert demokrati, sier Tyson.

Hull i utdanningen Han understreker i intervjuet at han ikke har noe problem med at folk har ulik tro, men at man ikke kan lage lover basert på tro.

Han peker på utdanningssystemet som en stor del av problemet.

- For meg er det noe som mangler i utdanningssystemet, som gjør at folk sitter igjen med et hull når det gjelder å forstå hva vitenskap er. Og hvordan og hvorfor det fungerer. Hvis du skjønner det er det umulig å håndplukke vitenskap.

Paneldebatten var uten politikere, men flere matematikere og andre med spesialkompetanse innen naturvitenskap deltok. 

Starter i feil ende i klimadebatten
Neil DeGrasse Tyson påpekte hvordan det er et problem i klimadebatten at politikere og samfunnet for øvrig har såpass svak «vitenskapelig lesekyndighet».

Hadde det ikke vært for det, ville det ikke eksistert noen debatt om hvorvidt klimaendringer var menneskeskapte, mener han.

- Hvis du har lært deg å forstå hvordan og hvorfor vitenskap fungerer, kan to uenige fraksjoner ha en genuin politisk diskusjon om hvordan vi skal reagere på menneskeskapte klimaendringer. Det er der debatten burde være, sa han, ifølge The Guardian.

Tyson tok over etter Carl Sagan som programleder i den enormt populære «Cosmos»-serien. I første runde, på åttitallet, hadde den 500 millioner seere verden over. Første episode med Tyson ble sett av 8,5 millioner amerikanere.

Tyson har fire millioner følgere på Twitter, og tvitret mens han så Christopher Nolans storfilm «Interstellar», for å kommentere og forklare det vitenskapelige fundamentet filmen er basert på.

- Umulig
I videoklippet avslutter han med en vits om hvor utenkelig det ville vært på andre felter å se bort fra vitenskapelige fakta:

- Se for deg at du la på deg forrige uke og nå vil du avvise gravitasjon fordi du nå veier mer på grunn av det? Det er noen ting vi vet intuitivt at vi ikke skal gjøre. 

- Når du trekker inn politikere, hvor mye handler dette om særinteresser? spør debattlederen i The Guardians video.

- 100 prosent! Det kan være finansielle eller religiøse. Folk tror de kan «tro ting bort» og så vil det ikke lenger være sant, svarer Tyson.