Verdenskjent astrofysiker: - Vitenskapelig analfabetisme er en av vår tids store tragedier

Politikere håndplukker vitenskap som underbygger deres syn, mener Neil DeGrasse Tyson.

FORMIDLER: I tillegg til å være astrofysiker og sjef for Hayden Planetarium på the American Museum of Natural Historiy, er Neil DeGrasse Tyson (t.v.) programleder for vitenskapsprogrammet «Cosmos». Seth MacFarlane  (t.h.), kjent som mannen bak Family Guy, er produsent.  Foto: KEVORK DJANSEZIAN / REUTERS / NTB SCANPIX
FORMIDLER: I tillegg til å være astrofysiker og sjef for Hayden Planetarium på the American Museum of Natural Historiy, er Neil DeGrasse Tyson (t.v.) programleder for vitenskapsprogrammet «Cosmos». Seth MacFarlane (t.h.), kjent som mannen bak Family Guy, er produsent. Foto: KEVORK DJANSEZIAN / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Neil DeGrasse Tyson er en av verdens mest kjente astrofysikere.

I en paneldebatt arrangert av The Guardian uttrykte han bekymring for folks forståelse av vitenskap.

- En av de store tragediene i moderne samfunn er at politikere håndplukker vitenskap etter sine sosiale, kulturelle politiske, religiøse trossystemer. Det er begynnelsen på slutten på et informert demokrati, sier Tyson.

Hull i utdanningen Han understreker i intervjuet at han ikke har noe problem med at folk har ulik tro, men at man ikke kan lage lover basert på tro.

Han peker på utdanningssystemet som en stor del av problemet.

- For meg er det noe som mangler i utdanningssystemet, som gjør at folk sitter igjen med et hull når det gjelder å forstå hva vitenskap er. Og hvordan og hvorfor det fungerer. Hvis du skjønner det er det umulig å håndplukke vitenskap.

Paneldebatten var uten politikere, men flere matematikere og andre med spesialkompetanse innen naturvitenskap deltok. 

Starter i feil ende i klimadebattenNeil DeGrasse Tyson påpekte hvordan det er et problem i klimadebatten at politikere og samfunnet for øvrig har såpass svak «vitenskapelig lesekyndighet».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer