Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Verdenskjent nazimanifest selger som varmt hvetebrød

Er blitt en bestselger.

GÅR UNNA: 85 000 kopier av Adolf Hitlers manifest «Mein Kampf» er solgt i Tyskland på ett år. Foto: NTB Scanpix
GÅR UNNA: 85 000 kopier av Adolf Hitlers manifest «Mein Kampf» er solgt i Tyskland på ett år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Rundt 85 000 kopier av Adolf Hitlers manifest «Mein Kampf» er solgt i Tyskland på ett år, melder BBC. Noe som gjør en av verdenshistoriens mest kontroversielle og forhatte litteraturutgivelser til en bestselger.

- Salgstallene har overveldet oss, sier publisher og direktør ved Instituttet for samtidshistorie i München, Andreas Wirsching.

Den nye, redigerte versjonen av «Mein Kampf» er strippet for de kjente nazisymbolene, er helt hvit og nå godkjent for et 6. opplag. Fagpersoner kommer med kritiske bemerkninger i utgaven, og debatter er arrangert over Tyskland det siste året for å prate og diskutere den svært omstridte boka.

KRITISK VERSJON: «Mein Kampf» framstår annerledes enn den originale utgaven. Foto: NTB Scanpix
KRITISK VERSJON: «Mein Kampf» framstår annerledes enn den originale utgaven. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utgivelsen har naturlig nok høstet kritikk, men valget forsvares av Wirsching og instituttet.

«Mein Kampf» promoterer ikke ytterliggående høyreideologi, men har tvert om beriket debatten rundt oppblomstringen av autoritære politiske synspunkter i det moderne vestlige samfunn, hevder instituttet.

Det var delstaten Bayern som fikk rettighetene til boka i 1945 da de allierte styrkene ga dem kontroll over hovedtrykkeriet til nazistene, skriver The Guardian.

I 70 år skal Bayern ha nektet å trykke boka. De ønsket å respektere ofrene etter nazistenes herjinger under 2. verdenskrig. Samtidig ville de forhindre spredning av hat.

1. januar 2016 ble rettighetene til boka opphevet, og Instituttet for samtidshistorie i München fryktet at en versjon uten kritiske bemerkninger skulle komme på markedet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling