KOMMENTARER

Verdenskjent terrorist er blitt forkjemper for ikkevold

Bassam Abu Sharif (72) sto tidligere bak flykapringer, men har lagt om stilen.

EKSTERRORIST: Bassam Abu Sharif ble i 1996 tatt "til nåde" av israelerne og fikk vende tilbake til Palestina. Foto: Adel Hana/AP/NTB Scanpix
EKSTERRORIST: Bassam Abu Sharif ble i 1996 tatt "til nåde" av israelerne og fikk vende tilbake til Palestina. Foto: Adel Hana/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

JERIKO (Dagbladet): Verden hadde aldri sett noe liknende: 12. september 1970 ble tre kaprede vestlige passasjerfly sprengt i lufta på den militære Dawson-flyplassen i Jordan, rett nordøst for hovedstaden Amman. Flyet var tømt for passasjerer, men den spektakulære, dramatiske og skremmende eksplosjonen ble vist på tv verden over.

I Libanons hovedstad satt den da 24 år gamle Bassam Abu Sharif og fortalte en måpende verdenspresse at hans marxistiske palestinske terrororganisasjon Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) tok på seg skylda for kapringen og sprengingen i Jordan. Sharif var organisasjonens pressetalsmann.

Det amerikanske ukemagasinet Time viste bildet av 24-åringen med tittelen «Terrorens ansikt». To år seinere sendte den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad ei brevbombe til Sharif, gjemt i ei bok skrevet av den latinamerikanske revolusjonshelten Che Guevara, et av Bassam Abu Sharifs forbilder på den tida. Eksplosjonen kostet PFLPs pressetalsmann fire fingre, hørselen på ett øre, synet på ett øye og et vansiret ytre.

I 1970 rekrutterte Sharif en venezuelaner ved navn Ilich Ramirez Sanchez til PFLP, etter hvert kjent som topp-terroristen «Sjakalen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer