Verdenskjent terrorist er blitt forkjemper for ikkevold

Bassam Abu Sharif (72) sto tidligere bak flykapringer, men har lagt om stilen.

EKSTERRORIST: Bassam Abu Sharif ble i 1996 tatt "til nåde" av israelerne og fikk vende tilbake til Palestina. Foto: Adel Hana/AP/NTB Scanpix
EKSTERRORIST: Bassam Abu Sharif ble i 1996 tatt "til nåde" av israelerne og fikk vende tilbake til Palestina. Foto: Adel Hana/AP/NTB ScanpixVis mer
Kommentar

JERIKO (Dagbladet): Verden hadde aldri sett noe liknende: 12. september 1970 ble tre kaprede vestlige passasjerfly sprengt i lufta på den militære Dawson-flyplassen i Jordan, rett nordøst for hovedstaden Amman. Flyet var tømt for passasjerer, men den spektakulære, dramatiske og skremmende eksplosjonen ble vist på tv verden over.

I Libanons hovedstad satt den da 24 år gamle Bassam Abu Sharif og fortalte en måpende verdenspresse at hans marxistiske palestinske terrororganisasjon Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) tok på seg skylda for kapringen og sprengingen i Jordan. Sharif var organisasjonens pressetalsmann.

Det amerikanske ukemagasinet Time viste bildet av 24-åringen med tittelen «Terrorens ansikt». To år seinere sendte den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad ei brevbombe til Sharif, gjemt i ei bok skrevet av den latinamerikanske revolusjonshelten Che Guevara, et av Bassam Abu Sharifs forbilder på den tida. Eksplosjonen kostet PFLPs pressetalsmann fire fingre, hørselen på ett øre, synet på ett øye og et vansiret ytre.

I 1970 rekrutterte Sharif en venezuelaner ved navn Ilich Ramirez Sanchez til PFLP, etter hvert kjent som topp-terroristen «Sjakalen».

I dag bor Bassam Abu Sharif i fredelige omgivelser i den historiske byen Jeriko på Vestbredden rett ved Dødehavet. Etter flere plastiske operasjoner har ansiktet igjen fått sin normale fasong. Og terror er ikke lenger hans måte å bekjempe israelsk okkupasjon på. Mannen er blitt tilhenger av palestinsk ikkevold.

-Det nytter ikke å kaste stein mot en tungt bevæpnet okkupant, sier Sharif.

Noe gehør for sin ikkevoldslinje får han ikke hos den palestinske sjølstyremyndigheten. President Mahmoud Abbas kvittet seg med Bassam Abu Sharif for flere år siden, trolig fordi han fryktet rivalisering fra en partifelle som hadde stått den legendariske Yassir Arafat svært nær.

Etter å ha holdt internasjonale pressefolk oppdatert på hotell Commodore i Beirut under den israelske invasjonen i 1982, distanserte Sharif seg mer og mer fra PFLP. I 1987 ble han kastet ut av organisasjonen og fikk et stadig nærmere forhold til Yassir Arafat.

Det som er lite kjent er at Bassam Abu Sharif som den gang bodde i eksil i Jordan, var en av Arafats nærmeste rådgivere i forhandlingene som førte fram til Oslo-avtalen i 1993. Eksterroristen var blitt en forkjemper for en fredelig tostatsløsning. Og israelerne har nok vært fornøyd med sin gamle dødsfiende, for i 1996 fikk han vende tilbake til Palestina som president Arafats spesialrådgiver i Ramallah.

Året før hadde han skrevet boka «Tried by Fire» sammen med den tidligere Mossad-agenten Uzi Mahnaimi.

Nå er Sharif blant annet opptatt av at det «dårlige og ensidige» palestinske undervisningssystemet må endres.

Han håper fortsatt på en tostatsløsning og vil ha internasjonal boikott av Israel.

Om han angrer på flykapringene på slutten av 1960- og begynnelsen av 1970-tallet?

-Vi måtte vekke den proisraelske vestlige opinionen. Det var jo ikke akkurat noe som gjorde oss populære blant folk flest, men det var nødvendig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.