Verdenslansering

Faksen som i går kveld tikket inn til plateselskapet MD i Norge kan forandre livet til de fire unggutta i bandet Babel Fish: «Vi overtar bandet og gir det første prioritet verden over.» Hilsen Atlantic/Time Warner, New York.

- Bæbbelfisj.., hvaforno'? sier du kanskje.

Babel Fish har gjort kometkarriere på Dagbladets Hit40-liste.
Etter en 39. plass, to 4. plasser og en 2. plass går det rett opp som nummer 1 neste uke. Om du ikke har hørt om bandet, så har du sikkert hørt låta «Mania».

Vraket av EMI

Oslobandet har tatt rotta på norsk platebransje. Blant andre PolyGram og EMI takket nei. Sistnevnte hadde en delvis avtale med bandet, men valgte å kjøpe seg ut.
- For to måneder siden reiste manageren vår, Thomas Erdtman, over til New York. Repertoaransvarlig Jim Welch i plateselskapet Atlantic tente. For en måned siden kom han til Oslo for å møte oss, og vi kvitterte med en lukket konsert i studio. Nå er vi gitt «høyeste prioritet i alle territorier», sier sanger og gitarist Tarjei van Ravens.

Han og tangentspiller Halvor Holter skriver låtene. De to og trommeslager Odd Harald Jensen har spilt sammen i ni år. For vel to år siden traff de bassist Simon Malm og dannet Daily Planet, men byttet raskt navn til Babel Fish.

Bandet kan takke Waterfall Productions i Oslo, som trodde og satset på bandet.

Roxettes manager

- Vi fikk studiotimer og mye hjelp av produsent Kai Robøle. Men det ble virkelig fart i sakene da svenske Thomas Erdtman kom inn i bildet. Han har vært manager for Roxette og Europe og brukte sine forbindelser med internasjonal bransje, sier Halvor.

Det er verdens største medieselskap, Time Warners musikkdivisjon Warner Music, som skal bringe de fire 25- 28-åringene ut i verden.
- Vi skal over til New York og spille inn noen flere låter. Er blitt forespeilet produsent John Leckie (Radiohead, Verve, Live) eller Mitchell Froom (Suzanne Vega). Albumet kommer nærmere sommeren.

Liten, gul fisk

Dagbladet har som eneste avis hørt hele albumet. Musikken ligger i grenselandet pen pop/gitarrock. Det kan godt sammenliknes med Crowded House og Crash Test Dummies.
- Vi har også hørt at vi slekter på Beatles og Radiohead. Bandet blander sein 60-tall med 90-tallets teknologiske muligheter. Det viktigste er sterk melodifokus, sier Halvor.

- Tekstene er vel konsentrert om den gamle, gode kjærlighetshistorien, skrevet som en film - men framført på plate, sier Tarjei og ler:

- Vi har festet i hele natt. Derfor ser vi litt slitne ut.

Forskudd underveis

Navnet Babel Fish har de tatt fra science fiction-boka «The Hitchhiker's guide to the Galaxy», av Douglas Adams. Der fins en liten, gul fisk som sitter i øret og lever av hjernesvingninger og oversetter alle slags lydbølger.

Gutta har ikke hatt fast jobb på fire år. Penger har det vært lite av, men hva nå?

- Vi får et forskudd. Det er i samsvar med satsinga fra Atlantics/Warners side. Så vi får det romsligere, for å si det sånn. He, he...

Og plateselskapet satser: Sju utgivelser lyder kontrakten på.

- Plateselskapet sammenlikner oss med Jewel og andre nyskapninger som har solgt mellom sju og ti millioner plater. Men om det skjer oss, er umulig å vite. Der ligger i hvert fall ambisjonsnivået til plateselskapet.