Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Verdensledere utkledd som kinesere

Av med stive slips, på med sexy silke.

GRUPPEBILDE MED DAME:  Silkekledde statsledere som Putin, Xi Jinping og Obama på APEC-møte i Beijing konverserer den kinesiske førstedamen Peng Liyuan. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GRUPPEBILDE MED DAME: Silkekledde statsledere som Putin, Xi Jinping og Obama på APEC-møte i Beijing konverserer den kinesiske førstedamen Peng Liyuan. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det er som på de tradisjonelle norske budsjettkonferansene - alle er kledd i lusekofter. Som en stor familie står de der i like klær og signaliserer enighet og idyll. Sånn er det også når verdensledere møtes, som på denne ukas APEC-møte i Beijing. Her er «lusekoftene» riktignok av silke.

Det ser unektelig litt avvæpnende ut når Vladimir Putin, Barack Obama og Xi Jinping poserer i make burgunderrøde Kina-jakker med høye mandarinkrager. De er liksom avkledd sine formelle maktkostymer og utkledd som reservekinesere. Det er ingenting å si på designen; den er nøye planlagt av Kinas fremste motetegnere. Stoffet er den pureste silke, og statslederne hadde valget mellom purpurrøde, safirgrønne og sjokoladebrune kinajakker. I kinesisk målestokk kan jakke-looken tenkes å bli betraktet som sexy.

Alle er naturligvis ikke enige i kostymeringens effekt på forbrødringen blant Stillehavs-lederne. I Washington Post blir klærne kalt «silly shirts» - tulleskjorter. Dette er en spesiell tradisjon for Asia Pacific Economic Cooperations (APEC) møter; lederne kler seg i tradisjonelle klær fra vertslandet. Av og til ser det en smule - ja - tullete ut. Lederne samler seg til et «familiebilde» i de nye klærne, men skifter raskt til de vanlige mørke maktdressene når forhandlingene om økonomi, handel og politikk tar til.

Tradisjonen med uniformering begynte i 1993 da USA og Bill Clinton var vertskap for APEC-møtet. Ideen var at verdenslederne skulle kle seg uformelt for at de politiske samtalene skulle holdes i en vennskapelig og jovial tone. Clinton valgte tøffe, amerikanske pilotjakker i skinn som standardantrekk.

Ved neste års APEC-møte, som ble holdt i Indonesia, fikk lederne utdelt batikkskjorter. Og så videre: regnjakker i Australia, ponchoer i Chile, nye lærjakker i Canada. Japan har brutt tradisjonen; der mente man åpenbart at tradisjonelle kimonoer ble litt for ubekvemt for de viktige statsmennene.

Da Barack Obama var vert for APEC-møtet på Hawaii i 2011, ville han ikke insistere på at den alvorlige forsamlingen skulle ikle seg storblomstrete hawaii-skjorter. Deltakerne fikk riktignok skjortene, men uten pålegg om å ha dem på seg under møtet.

Obamas diskresjon har åpenbart ikke hatt noen smitteeffekt på kineserne. APEC-deltakerne har i det minste sluppet grønne Mao-dresser. I dag er det silke til alle i nyrike Kina.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling