GRUPPEBILDE MED DAME:  Silkekledde statsledere som Putin, Xi Jinping og Obama på APEC-møte i Beijing konverserer den kinesiske førstedamen Peng Liyuan. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GRUPPEBILDE MED DAME: Silkekledde statsledere som Putin, Xi Jinping og Obama på APEC-møte i Beijing konverserer den kinesiske førstedamen Peng Liyuan. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Verdensledere utkledd som kinesere

Av med stive slips, på med sexy silke.

Kommentar

Det er som på de tradisjonelle norske budsjettkonferansene - alle er kledd i lusekofter. Som en stor familie står de der i like klær og signaliserer enighet og idyll. Sånn er det også når verdensledere møtes, som på denne ukas APEC-møte i Beijing. Her er «lusekoftene» riktignok av silke.

Det ser unektelig litt avvæpnende ut når Vladimir Putin, Barack Obama og Xi Jinping poserer i make burgunderrøde Kina-jakker med høye mandarinkrager. De er liksom avkledd sine formelle maktkostymer og utkledd som reservekinesere. Det er ingenting å si på designen; den er nøye planlagt av Kinas fremste motetegnere. Stoffet er den pureste silke, og statslederne hadde valget mellom purpurrøde, safirgrønne og sjokoladebrune kinajakker. I kinesisk målestokk kan jakke-looken tenkes å bli betraktet som sexy.

Alle er naturligvis ikke enige i kostymeringens effekt på forbrødringen blant Stillehavs-lederne. I Washington Post blir klærne kalt «silly shirts» - tulleskjorter. Dette er en spesiell tradisjon for Asia Pacific Economic Cooperations (APEC) møter; lederne kler seg i tradisjonelle klær fra vertslandet. Av og til ser det en smule - ja - tullete ut. Lederne samler seg til et «familiebilde» i de nye klærne, men skifter raskt til de vanlige mørke maktdressene når forhandlingene om økonomi, handel og politikk tar til.

Tradisjonen med uniformering begynte i 1993 da USA og Bill Clinton var vertskap for APEC-møtet. Ideen var at verdenslederne skulle kle seg uformelt for at de politiske samtalene skulle holdes i en vennskapelig og jovial tone. Clinton valgte tøffe, amerikanske pilotjakker i skinn som standardantrekk.

Ved neste års APEC-møte, som ble holdt i Indonesia, fikk lederne utdelt batikkskjorter. Og så videre: regnjakker i Australia, ponchoer i Chile, nye lærjakker i Canada. Japan har brutt tradisjonen; der mente man åpenbart at tradisjonelle kimonoer ble litt for ubekvemt for de viktige statsmennene.

Da Barack Obama var vert for APEC-møtet på Hawaii i 2011, ville han ikke insistere på at den alvorlige forsamlingen skulle ikle seg storblomstrete hawaii-skjorter. Deltakerne fikk riktignok skjortene, men uten pålegg om å ha dem på seg under møtet.

Obamas diskresjon har åpenbart ikke hatt noen smitteeffekt på kineserne. APEC-deltakerne har i det minste sluppet grønne Mao-dresser. I dag er det silke til alle i nyrike Kina.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.